Meny

Ingen luftbro til Afghanistan

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani (til høyre) sier landet vil ta imot utsendte asylsøkere fra Norge. Her er Ghani da han tok imot besøk av utenriksminister Børge Brende i august 2014. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Ashraf Ghani sier landet vil ta imot utsendte asylsøkere fra Norge og at returavtalen står ved lag. Men noen luftbro til Kabul blir det ikke snakk om.

Senterpartiet har tatt til orde for direktefly mellom Kirkenes og Kabul, noe statsminister Erna Solberg (H) har stilt seg positiv til.

– Vi er i dialog med blant andre den afghanske regjeringen om dette, sa Solberg til NTB i forrige uke.

Også den rødgrønne regjeringen gjorde forsøk med chartrede fly, men problemet har vært at slike fly ikke får landingstillatelse i Afghanistan. Derfor har Norge vært nødt til å bruke ordinære rutefly.

Les også: Sp og SV sier nei til norske bomber i Syria

I Kabul

At statssekretærene Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet og Tore Hattrem (H) i Utenriksdepartementet lørdag hadde samtaler med den afghanske presidenten og fire ministre i Kabul, endrer ikke situasjonen.

De to reiste uannonsert til Afghanistan fredag og vendte tilbake søndag.

– Det er et veldig kontroversielt spørsmål. Holdningen til afghanske myndigheter er at de ikke vil akseptere at asylsøkere «dumpes» på denne måten uten et oppfølgingstilbud. Det er slik de uttrykker det, sier Kallmyr til NTB.

Han er likevel positiv til møtet med Ghani og sier det kom flere konkrete resultater ut av samtalene.

– Han gjorde det klart at Afghanistan vil ta imot sine egne borgere og at returavtalen med Norge står ved lag. Det gjør at vi kan sende ut et større antall afghanske asylsøkere framover, sier Kallmyr.

Per 1. november er 348 afghanske asylsøkere sendt ut av landet hittil i år. 71 av dem er sendt til andre land enn Afghanistan.

Les også: Kvinne brannskadd i Kristiansand

Sa ifra

Kallmyr sier de gjorde det klart overfor Ghani at den norske regjeringen forventer at Afghanistan tar imot utsendte asylsøkere.

– Vi sa at afghanske borgere som kommer til Norge som asylsøkere via Russland etter all sannsynlighet ikke vil få realitetsbehandlet sine søknader og at de vil bli sendt tilbake, sier Kallmyr.

Han tilføyer at returavtaler med vestlige land ikke er populært i Afghanistan, og at regjeringen er under press i dette spørsmålet fra regionalt folkevalgte. Det samme er tilfelle når det gjelder chartrede direktefly.

– Det er bedre at vi nå får returnert afghanske borgere i tråd med returavtalen enn at vi risikerer at det hele stopper opp. Vi har en god dialog med afghanske myndigheter og den vil vi at skal fortsette, sier Kallmyr.

At bistanden til Afghanistan ikke kuttes i regjeringens forslag til statsbudsjett, er noe de norske representantene valgte å påpeke.

– Det er selvsagt noe de ser veldig positivt på, sier Kallmyr.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus