Sp og SV sier nei til norske bomber i Syria

Et norsk F-16 i forbindelse med toktene over Libya.
Et norsk F-16 i forbindelse med toktene over Libya. Foto: Lars Magne Hovtun / NTB scanpix

Senterpartiet og SV var i regjering da Norge sendte kampfly til Libya. Nå sier de blankt nei til et lignende bidrag i Syria. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er ikke like kategorisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En eventuell forespørsel til Norge om militære bidrag i Syria vil bli vurdert, sier hun til NRK.

– Men det har ikke kommet en slik forespørsel, og vi har heller ingen indikasjoner på det vil komme noen, understreker Søreide.

Forsvarsministeren legger til at Norge allerede deltar med humanitær hjelp i området. I tillegg bidrar om lag norske 90 soldater til trening og opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker.

Les også: – Terrordømt IS-kriger trekker anke på grunn av Paris-angrep

Ber om hjelp

Regjeringen i Frankrike ba tirsdag de andre EU-landene om militær støtte i operasjonene mot ekstremistgruppa. Franskmennene har tatt i bruk en klausul i EUs Lisboa-traktat som forplikter medlemmene i Unionen til å hjelpe andre EU-land som utsettes for væpnede angrep. Klausulen er aldri tidligere blitt aktivert.

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen sa i Brussel mandag at landet vurderer å delta i luftkrigen i Syria. Regjeringspartiene Frp og Høyre mener Norge bør åpne for å gjøre det samme.

– Vi bidrar i konflikter når FN, NATO eller større koalisjoner av allierte land ber oss om støtte. Hvis en slik situasjon oppstår, bør vi vurdere dette, slik vi har gjort før, sier Øyvind Halleraker, Høyres utenrikspolitiske talsperson på Stortinget, til NRK.

Les også: Nye franske luftangrep mot IS i Raqqa

– Kan bli aktuelt

Både norske jagerfly og norske spesialstyrker kan bli satt inn i kampen mot IS, tror forsvarseksperter.

– Det norske piloter gjorde under bombingen i Libya, viste at de er helt på høyde med andre vestlige land vi gjerne sammenligner oss med, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole til Bergens Tidende.

Forsker Ståle Ulriksen ved NUPI, som også er tilknyttet Sjøkrigsskolen, mener også at norsk F16– innsats kan bli aktuelt.

– Samtidig gjør den økte russiske militære aktiviteten i nordområdene at mye av flykapasiteten blir brukt der. De nye norske jagerflyene er jo ennå ikke på plass, sier Ulriksen.

Han tror det mest nærliggende er å sette inn norske spesialstyrker, enten fra Forsvarets spesialkommando (FSK) eller Marinejegerkommandoen på Haakonsvern.

– De vil være fullt i stand til å delta i en internasjonal bakkestyrke i Syria eller Irak, sier Ulriksen.

Les også: Obama: – Kampen mot IS blir langvarig

Sier nei

SV og Senterpartiet advarer mot et norsk militært bidrag i Syria.

– Siden 2001 har det ikke vært mangel på bomber og bombefly i Syria og Irak. Til nå har konfliktnivået bare økt, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Situasjonen er så kompleks. Konflikten har en etnisk dimensjon, en religiøs dimensjon og så vel regionale som globale stormakter er inne i bildet. Spørsmålet er om et lite land som Norge skal delta i alle disse stormaktskonfliktene, tilføyer han.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell begrunner sin skepsis med erfaringene fra Afghanistan, Irak og Libya. Tidligere i høst erkjente SV, Sp og Venstre at de har begynt å tvile på om det var rett å delta i NATO-operasjonene i Libya. Landet har på det nærmeste kollapset etter krigen i 2011.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus