PST får bekymringsmeldinger om asylsøkere hver eneste uke

PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne, her sammen med UDI-sjef Frode Forfang, sier at de hver eneste uke sender bekymringsmeldinger til PST etter å ha snakket med asylsøkere.
PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne, her sammen med UDI-sjef Frode Forfang, sier at de hver eneste uke sender bekymringsmeldinger til PST etter å ha snakket med asylsøkere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets utlendingsenhet (PU) varsler ukentlig Politiets sikkerhetstjeneste om saker som gjelder asylsøkere som er kommet til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne, skriver i en epost til VG at det er gjort en «rekke funn av materiell som gir grunn til sikkerhetsbekymring» i forbindelse med registreringen av de mange asylsøkerne som er kommet til Norge de siste månedene.

Videre skriver Kvigne: «Vi varsler ukentlig PST om saker, men kan ikke gå i detaljer om antall. Vi vil gjerne understreke at dette gjelder et mindretall av dem som kommer, men at det er tiltakende og vurderes som bekymringsfullt.»

Les også: Falsk informasjon i etterkant av Paris-terroren florerer på sosiale medier

PU under press

PU er for tiden under så stort press når de registrerer asylsøknader, at flere av spørsmålene om årsaken til flukten er blitt kuttet ut.

– Det er knapphet på tid og hender til å gjøre jobben, så vi registrerer på en annen måte enn vi gjorde tidligere, sier leder for PU i Råde, Rolf Hegli til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det som er blitt droppet, er et grundigere intervju om grunnlaget for å søke asyl, noe Politiets utlendingsenhet gjorde uavhengig av selve asylintervjuet som Utlendingsdirektoratet (UDI) gjennomfører på et senere tidspunkt.

Les også: Anundsen: Får ikke sjekket asylsøkerne godt nok

– Vi er blitt enige med UDI om noen maler for hva vi tar, som er det som trengs for å sikre et minimum av sikkerhet og identifisering. Det betyr personalia, familieforbindelser, fingeravtrykk og foto, sier Hegli.

Les også: Solberg og KS ber kommunene løse asylkrisen

Forstår bekymringen

Han har forståelse for at PST er bekymret.

– Vi er også bekymret for den generelle situasjonen, det er ikke en idealsituasjon. Men rutinene blir stadig bedre, og vi håper å kunne spisse oss og gå litt lenger inn i bakgrunnen, sier han.

Til nå er det kommet nesten 28.000 asylsøkere til Norge. Nesten to tredeler av disse har kommet i høst. 70-80 prosent er menn. Den største gruppen er i 20- og 30-årene.