Meny

Putin: – Russland og Frankrike er allierte i kampen mot IS

Vladimir Putin ønsker å samarbeide med Frankrike. Foto: Alexei Nikolsky / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske og russiske styrker skal samarbeide som allierte i kampen mot IS, sier president Vladimir Putin. Regjeringen i Frankrike ber de andre EU-landene om militær støtte i operasjonene mot ekstremistgruppa.

– Det er nødvendig å etablere direkte kontakt med franskmennene og samarbeide med dem som allierte, sa Putin i et møte med russiske toppoffiserer tirsdag.

Tidligere på dagen snakket han med den franske presidenten François Hollande på telefon. De ble enige om å koordinere den militære innsatsen mot IS, ifølge russiske myndigheter.

Kontakt må opprettes med de franske styrkene på hangarskipet Charles de Gaulle, understreker Putin. Skipet er på vei til Middelhavet for å delta i militæroperasjonen mot IS.

Les også: Kreml: Russisk fly ble rammet av terror

– Kan ikke kjempe alene

President François Hollande skal neste uke besøke Washington og Moskva for å diskutere kampen mot IS både med Barack Obama og Vladimir Putin. Samtidig håper Frankrike på mer støtte fra de andre EU-landene.

– Frankrike kan ikke opptre alene, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian i et møte med kolleger fra andre land i unionen i Brussel tirsdag.

Le Drian mener alle EU-landene bør bistå på ulike måter i den militære kampen mot IS. Både i Syria, Irak og i afrikanske land bør innsatsen trappes opp, ifølge forsvarsministeren.

Frankrike har nå formelt tatt i bruk en klausul i EUs Lisboa-traktat som forplikter medlemmene i Unionen til å hjelpe andre EU-land som utsettes for væpnede angrep. Klausulen er aldri tidligere blitt aktivert.

Norge er foreløpig ikke bedt om å bidra med økt militær innsats i kampen mot IS, ifølge statsministre Erna Solberg (H).

Les også: Nye franske luftangrep mot IS i Raqqa

Bombeeksplosjon

I Syria ble IS' viktigste by Raqqa igjen bombet av franske kampfly natt til tirsdag. Ti fly slapp til sammen 16 bomber, opplyser det franske forsvarsdepartementet. Også russiske fly har bombet Raqqa det siste døgnet.

– Det russiske flyvåpenets engasjement i Syria bør ikke bare fortsette, det bør trappes opp, sa Putin etter at sikkerhetstjenesten FSB tirsdag bekreftet at en bombeeksplosjon forårsaket den russiske flystyrten i Egypt i oktober.

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet. Russiske spesialstyrker har nå fått ordre om å prioritere jakten på gjerningsmennene, og en dusør på 50 millioner dollar er utlovet for opplysninger som fører til at de blir tatt.

Les også: Muslimsk ordfører ber om total ødeleggelse av IS

– Går raskt framover

Samtidig som en rekke land lover styrket innsats i kampen mot IS, fortsetter etterforskningen av terrorangrepet i Paris. Den går raskt framover, ifølge innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Han forteller at 128 antiterroraksjoner ble gjennomført natt til tirsdag. Han lover at tiltakene som iverksettes under unntakstilstanden i landet, ikke skal gå på bekostning av borgernes rettssikkerhet.

– Vi må samle alle våre styrker i gatene for å sikre franskmennenes sikkerhet. Innsatsen må være sterk og presis, sier Cazeneuve til radiokanalen France Info.

Les også: Obama: – Kampen mot IS blir langvarig

– Fant ammunisjon

I byen Alsdorf i Tyskland ble fem personer pågrepet tirsdag i forbindelse med etterforskningen av Paris-angrepet.

– Vi har mottatt meldinger som tyder på at en av rømlingene fra Paris kan befinne seg i området, sier en talsmann for politiet.

To menn som allerede er pågrepet i Belgia, kan ha laget bombene som ble brukt i Paris-angrepet, ifølge avisa La Libre. Hjemme hos dem skal det være funnet ammunisjon og et kjemisk stoff som kan brukes til å lage bomber.

Mennene har angivelig innrømmet å ha kjørt den etterlyste Salah Abdeslam, som mistenkes for å ha deltatt i terroraksjonen, fra Paris til Brussel natt til lørdag. De insisterer likevel på at de ikke har noe å gjøre med angrepet.

129 mennesker ble drept i terroraksjonen, som IS sier de sto bak.

– Vi snakket ikke mye sammen under turen. Abdeslam var litt stresset, skal de to ha forklart i avhør.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus