Over 1.500 asylsøkere borte fra norske mottak

UDI sendte 53 asylsøkere på 30 mil lang drosjetur. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
UDI sendte 53 asylsøkere på 30 mil lang drosjetur. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Mer enn 1.500 asylsøkere var ved utgangen av oktober registrert som forsvunnet fra norske asylmottak, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG har fått tilgang til tallene som viser at totalt 1.507 personer var forsvunnet fra asylmottak i Norge, og disse hadde ukjent oppholdssted.

Flesteparten av asylsøkerne, i alt 934 personer, hadde utreiseplikt. 263 av dem er imidlertid registrert som forsvunnet samtidig som de har søknad til behandling i UDI. Dermed har de forlatt mottaket før de har rukket å få et første svar på asylsøknaden sin.

Les også: Ny rekord for antall asylsøkere til Norge

– Asylmottak er et frivillig botilbud, men man er pliktig til å oppgi ny adresse dersom man forlater asylmottak, forteller Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI, til VG.

Han sier UDI har begrenset mulighet til å følge opp forsvinningene.

– Vi varsler politiet når enslige, mindreårige asylsøkere forsvinner, men ikke når det er snakk om voksne, myndige personer, sier Fenstad.

Det knyttes stor grad av usikkerhet til tallene på grunn av den kraftige økningen i asylanttilstrømmingen til Norge i høst.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus