Brussel-bydel frykter terrorstempel

Tungt væpnet og maskert politi aksjonerte mot en adresse i Molenbeek i Brussel på jakt etter en av de mistenkte fra Paris-terroren mandag.
Tungt væpnet og maskert politi aksjonerte mot en adresse i Molenbeek i Brussel på jakt etter en av de mistenkte fra Paris-terroren mandag. Foto: Yves Herman / Reuters

BDet er noe med Molenbeek. Brussel-bydelen utpekes som et arnested for europeisk terror– til innbyggernes frykt og frustrasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Men han der vet jeg jo hvem er, utbryter 22 år gamle Ahlam Beni overrasket når hun får se bildet av Salah Abdeslam, etterlyst etter terroren i Paris.

– Jeg trodde han var en vennlig fyr.

Mandag aksjonerte tungt væpnet og maskert politi i Rue Delaunoy i Molenbeek på jakt etter franske Abdeslam. Som flere andre menn som knyttes til Paris-terroren, har han forbindelse til dette området vest i Belgias hovedstad Brussel.

– Molenbeek er ikke terrorisme, det er hjemmet vårt, sier Beni frustrert om oppmerksomheten bydelen nå får i verdenspressen.

Les også: Terroristjakten fortsetter i Belgia og Frankrike

Fattig

Molenbeek er med sine rundt 100.000 innbyggere av Belgias fattigste. Bydelen er tett befolket, og rundt 80 prosent har ifølge AFP opprinnelse fra Nord-Afrika. Nå prøver belgiske ledere å finne forklaringen på at området er blitt kjent som et arnested for terrorisme.

– Vi har et enormt problem i Molenbeek, sier Belgias statsminister Charles Michel til nyhetsbyrået etter at bydelen er blitt knyttet til flere terroraksjoner.

Ifølge Frankrikes president Francis Hollande ble det blodige angrepet i Paris planlagt i Syria, men satt i gang fra Belgia med fransk hjelp.

– Nå kjenner hele verden Molenbeek som sentrum for radikalisering i Europa, sukker Hicham Talhaoui utenfor hjørnebutikken han driver like ved mandagens politiaksjon.

Les også: Tottenham feilet i Belgia

Sammensatt

Molenbeek er en sammensatt bydel med falleferdige områder, men også middelklassehjem og en hyggelig markedsplass. Innbyggere NTB snakker med, er både overrasket og frustrert etter terroravsløringene.

– Jeg tror vi alle er overrasket. Det føles som om Molenbeek er to plasser. Ett der vi lever livene våre, og ett der disse terroristene er, sier en 46 år gammel kvinne som ikke vil oppgi navn.

– Vi vet det finnes radikalisering, men det er jo ikke noe man ser i dagliglivet, sier Leila Bodeux, som jobber for en frivillig organisasjon.

Fremmedkrigere

Sett mot folketallet er Belgia det europeiske landet med flest borgere som har reist for å krige i Syria og Irak de siste årene. Og rundt 130 av i underkant 500 fremmedkrigere har trolig vendt tilbake.

Samtidig sliter Belgia med høy ungdomsledighet og får advarsler om at sinne og fremmedgjøring nå sås i Brussels fattigere kvarterer.

Muslimske ledere varsler at muslimsk ungdom føler seg utelukket fra samfunnet. En omfattende rettssak har avdekket svært effektiv rekrutteringsarbeid til radikal islam.

– Det handler om mangel på muligheter. Det er den samme historien man ser i Paris' forsteder, mener Bodeux.

Arnested

Ifølge analytiker Claude Moniquet har Molenbeek vært en rekrutteringsbase for islamsk ekstremisme i over 20 år og fostret ekstremister som har deltatt i krigene i Algerie, Afghanistan og Bosnia.

– Det er ikke det eneste stedet i Belgia og ikke det eneste i Europa, men det er uten tvil et arnested for jihadisme, sier Moniquet ved analysesenteret ESISC til AFP.

Han mener lokale myndigheter ikke har våget å slå ned på problemet for å opprettholde en fredelig overflate i befolkningen.

– Jeg håper Belgia ikke lar seg styre av frykt nå. Avgjørelsene må tas med hodet, for frykt gir overilte tiltak, svarer en 21 år gammel student i Rue Delaunoy.

Personvernpolicy