Meny

Hætta: – Underlig at russerne slapp kineser over Grense Jakobselv

I sju bitende kuldegrader krysser en asylsøker med et barn på armen grensen til Storskog mandag. Fredag skjedde den første illegale grensepasseringen utenfor denne porten på fire år da en kinesisk statsborger tok seg over til Grense Jakobselv Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både statsminister Erna Solberg og politimester Ellen Katrine Hætta stiller spørsmål ved russernes kontroll på egen grense i og med at de slapp en kinesisk statsborger inn til Grense Jakobselv.

Fakta om grensepasseringen på Grense Jakobselv

* Fredag pågrep de norske militære grensestyrkene en mann som hadde tatt seg ti fots over grensen til Norge ved Grense Jakobselv.

* Mannen er kinesisk statsborger med multivisum til Russland og er den første personen på fire år som illegalt har krysset den norsk-russiske grensen utenom grensestasjonen på Storskog.

* Saken etterforskes fortsatt av Østfinnmark politidistrikt.

* Ifølge nettstedet The Independent BarentsObserver er det bare tre personer som de siste ti årene har klart å forsere piggtrådgjerdet og tatt seg illegalt inn i Norge.

Det var fredag at en kinesisk statsborger med multivisum til Russland ruslet inn i Norge på det aller nordligste punktet på den 196 kilometer lange grensen mellom Norge og Russland.

– Russland har en veldig god grensevakt. De legger en veldig stor ære i å gjøre en god jobb, så det virker litt underlig at de ikke har klart å fange det opp. Men selv den beste kan feile, sier Hætta til NTB.
Les også: Russland åpen for å ta tilbake flyktninger

– Skal ha kontroll

Etter det NTB har grunn til å tro, forsøkte mannen å ta seg inn i Norge igjen etter å ha blitt avvist på Storskog. Det er første gang på fire år noen er pågrepet for illegalt å ta seg inn i Norge fra Russland.

– Jeg forstår at han har hatt opphold og multivisum til Russland, så det er vanskelig for meg å si noe om en slik sak før politiet har etterforsket saken ferdig. Vårt utgangspunkt er at dette er en grense vi skal holde kontroll på, og russerne skal også holde grensekontroll. Når folk er avvist fra Norge, må de sikre at de blir i Russland når de har oppholdstillatelse der, sier statsminister Erna Solberg til NTB under sitt besøk på Storskog mandag. Her har mer enn 4.500 personer til nå syklet fram til grenseporten og søkt om asyl i Norge.

Les også: OECD kritiserer norske bistandskutt

Piggtrådgjerde

Det er mye vanskeligere å komme seg til Grense-Jakobselv. Noen få kilometer inne på russisk side går et piggtrådgjerde som må forseres før det er mulig å ta seg over til Grense-Jakobselv. Både på russisk og på norsk side voktes grensen av militære grensevaktstyrker.

– Det spesielle er at mannen har krysset en lukket grenselinje. Det er ikke lov å passere grensa i terreng. Storskog er det eneste legale grensepasseringsstedet, påpeker politimesteren i Øst-Finnmark.

Uten hjelp?

Det norske nettstedet The independent BarentsObserver omtalte saken fredag, og var de første som slo fast at den illegale grensepasseringen ble gjort av en kinesisk statsborger.

– Jeg synes det er rart at en såpass lite villmarkserfaren person kan komme seg helt inntil norskegrensa helt nord i Grense-Jakobselv uten å ha fått hjelp, sier nettavisredaktør og Russland-ekspert Thomas Nilsen til NTB.

Humanitær katastrofe

På Storskog mandag ble statsminister Erna Solberg spurt om hvordan hun ser på en mulig tilstrømming til Norge på andre steder enn Storskog under de barske vinterforholdene vi nå er på vei inn i.

– På vinterstid er det mulig å bevege seg andre steder i nord når elvene og vannet har frosset til. På den andre siden mener jeg at russerne har ganske stor kontroll over dette på sin side. Da blir det et russisk ansvar å sørge for at ikke de lar folk komme så tett opp til grensen at det blir en humanitær katastrofe av det, sier Solberg.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus