Meny

Gøteborg er størst på IS-rekruttering i Europa

Illustrasjonsbilde fra opptøyene i Gøteborg i 2012, etter at jenter ble uthengt som horer på bildedelningtjenesten Instagram. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sett i forhold til folketall er Gøteborg den byen i Europa som har rekruttert flest til islamske ekstremistgrupper.

Det skriver den svenske avisen Gøteborgs-Posten søndag.

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har 286 svensker reist til Syria og sluttet seg til terrorgrupper. På et pressetreff tirsdag opplyste Säpo at 40 av disse er blitt drept i kamp, mens rundt 125 har reist tilbake til Sverige.

40 prosent av 286, rundt 120 personer, kommer fra Gøteborgsområdet, særlig Bergsjøn og Angered, skriver Gøteborgs-Posten.

Dette tallet gjør Gøteborg til den europeiske byen som i forhold til folketallet bidrar mest til stridende, voldelig ekstremisme.

– Det dreier seg om nettverk som har makt, intellektuell kapasitet og evne til å koordinere. De er ikke dumme, de kjenner sine motstandere, sier integrasjonspoliti Ulf Boström til den svenske avisen.

Han mener det er deres forskrudde tolkning av jihad som gjør at de forsøker å skape frykt og kaos, og han kritiserer staten for å opptre naivt når de tillater at folk som har kjempet i Syria kan komme tilbake igjen uten konsekvenser.

– Ettersom den gigantiske majoriteten av alle muslimer her hater attentatene, får jeg av og til spørsmål om hva som gjøres for å beskytte de gode muslimene. Muslimene er livredde for at slike terrorangrep skal skape et mer fremmedfientlig Europa, sier Boström.

Grupperingen med radikaliserte ungdommer beskrives som å komme fra de kriminelle gjengene som skyter vilt i Gøteborgs forsteder.

I et internasjonalt perspektiv betraktes Sverige og Belgia som to «sovende land», lette å gjemme seg bort i, uten at myndighetene reagerer sterkt nok, skriver avisen.

De som har reist til Syria for å slutte seg til IS og andre organisasjoner som regnes som terrorgrupper, er typisk mellom 18 og 30 år. Mange har egne familier og minst én forelder som er født i utlandet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus