Brende: – Voldelig ekstremisme preger Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene i Paris er en grusom terrorhandling som må fordømmes på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Voldelig ekstremisme preger Europa. Det er et faktum. Men vi skal ikke la oss dupere av denne type ekstremisme. Demokratiet skal seire, sa Brende da han ankom den franske ambassaden i Oslo lørdag ettermiddag.

Brende la ned en bukett hvite roser med rødt bånd for å vise solidaritet med det franske folk, og overbrakte deretter sine kondolanser til Frankrikes ambassadør Jean-Marc Rives.

– En grusom terrorhandling har igjen rammet Frankrike. Men dette kan ramme alle, understreket utenriksministeren, sier Brende, som la til at kampen mot Den islamske staten (IS) nå må trappes opp.

– Fortløpende vurderinger

– Det er ingen tvil om hva ISIL står for. Det er grusomme handlinger. Vi må nå trappe opp kampen mot ISIL, sa Brende.

De neste dagene skal brukes på samråd i Europa for å finne ut hvordan situasjonen skal håndteres. Her hjemme foretas det løpende vurderinger, understreket han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke dagen for å konkludere, men for å vise solidaritet, sa Brende.

«Sorg og bestemthet»

Ambassadør Jean-Marc Rives sier at han tror Frankrike blir angrepet fordi landet står i første rekke når humane verdier som frihet og demokrati, skal forsvares.

– Jeg vet at jeg kan stole på nordmenn og det norske folk. Angrepet i Frankrike kunne skjedd i ethvert land med demokratiske verdier, sa Rives.

Rives sier ambassaden har fått en del henvendelser fra nordmenn i Frankrike.

– Vi er så heldige å ha en del franske konsulater, blant annet i Bergen, Stavanger og Kirkenes. Vi har gitt en felles beskjed til alle: Sorg og bestemthet. Sorg for å vise at vi føler med folk som har opplevd vonde ting og bestemthet for å vise at franske myndigheter skal vise bestemthet i tiden framover, sier Rives.