Brende: – Voldelig ekstremisme preger Europa

Angrepene i Paris er en grusom terrorhandling som må fordømmes på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Voldelig ekstremisme preger Europa. Det er et faktum. Men vi skal ikke la oss dupere av denne type ekstremisme. Demokratiet skal seire, sa Brende da han ankom den franske ambassaden i Oslo lørdag ettermiddag.

Brende la ned en bukett hvite roser med rødt bånd for å vise solidaritet med det franske folk, og overbrakte deretter sine kondolanser til Frankrikes ambassadør Jean-Marc Rives.

– En grusom terrorhandling har igjen rammet Frankrike. Men dette kan ramme alle, understreket utenriksministeren, sier Brende, som la til at kampen mot Den islamske staten (IS) nå må trappes opp.

– Fortløpende vurderinger

– Det er ingen tvil om hva ISIL står for. Det er grusomme handlinger. Vi må nå trappe opp kampen mot ISIL, sa Brende.

De neste dagene skal brukes på samråd i Europa for å finne ut hvordan situasjonen skal håndteres. Her hjemme foretas det løpende vurderinger, understreket han.

– Dette er ikke dagen for å konkludere, men for å vise solidaritet, sa Brende.

«Sorg og bestemthet»

Ambassadør Jean-Marc Rives sier at han tror Frankrike blir angrepet fordi landet står i første rekke når humane verdier som frihet og demokrati, skal forsvares.

– Jeg vet at jeg kan stole på nordmenn og det norske folk. Angrepet i Frankrike kunne skjedd i ethvert land med demokratiske verdier, sa Rives.

Rives sier ambassaden har fått en del henvendelser fra nordmenn i Frankrike.

– Vi er så heldige å ha en del franske konsulater, blant annet i Bergen, Stavanger og Kirkenes. Vi har gitt en felles beskjed til alle: Sorg og bestemthet. Sorg for å vise at vi føler med folk som har opplevd vonde ting og bestemthet for å vise at franske myndigheter skal vise bestemthet i tiden framover, sier Rives.

Personvernpolicy