Statsministeren gråtkvalt på pressemøte om Paris-terroren

Statsminister Erna Solberg (H) er personlig preget av at nettopp Paris på nytt er blitt angrepet av terrorister. Lørdag fortalte hun gråtkvalt om sitt forhold til byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg reagerer først og fremst med sorg. Jeg giftet meg i Paris, og det er en by jeg har vært mye i, sa Solberg og tok en pause for å hente seg inn. Tydelig preget fortsatte hun pressekonferansen med å si at Paris er en by mange nordmenn har et sterkt forhold til.

– Å vite at de angriper uten mål og mening, det er tøft.

Statsministeren understreker at det blir en jobb for hver og en av oss å ikke la terroristene vinne ved at vi endrer vårt levesett og måten vi lever livet vårt på. Snarere er det ifølge Solberg viktigere enn noen gang å forsvare våre verdier – som kjennetegnes ved vårt demokratiske levesett og frihet.

Les også: Krisemøter i flere europeiske land etter Paris-angrep

Våpen mot ord

Solberg kalte terror en simpel uttrykksform som ikke kan tolereres. Hun advarte mot å trekke forhastede slutninger, men på ett punkt var statsministeren klar:

– Vi kan si med sikkerhet at terroristene ikke snakker samme språk som oss. Der vi bruker ord, bruker de våpen. Der vi vil forene, vil de ødelegge, spre frykt og splitte, sa hun, før hun poengterte at kampen mot terrorisme på ingen måte er over.

Mareritt og blodbad

– Jeg har stor forståelse for at dette gjør dypt inntrykk på folk. Men vi må alltid huske at terroristenes mål er å skremme oss. Da er det vår jobb å ikke bli skremt. Vi må ikke la terroristene sette dagsordenen. Da vinner de, sa Solberg.

Da statsministeren holdt sin pressekonferanse, mindre enn ett døgn etter at åtte islamister drepte minst 128 mennesker i den franske hovedstaden, syntes det klart at ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) sto bak.

– Tallrike uskyldige mennesker er blitt ofre for terroristers barbariske handlinger. Vår dype medfølelse og sympati går til de rammede i Paris og hele det franske folk. En alminnelig fredagskveld ble forvandlet til et mareritt og et blodbad, sa hun.

Les også: Dødstallet steget til 127 etter parisisk blodbad

Krigen mot IS

Det kan virke som det er Frankrikes krigføring mot IS i Syria som var hovedmotivasjonen for angrepene fredag. Frankrikes ambassadør til Norge, Jean-Marc Rives, peker på at landet har stått i fremste rekke i forsvaret av frihet og demokrati. Han tror det er grunnen til at Frankrike er blitt angrepet to ganger på mindre enn ett år.

Selv om Norge også deltar i alliansen mot IS, er ikke trusselvurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) endret. Solberg framhevet at trusselbildet er det samme – utover at det er innført noe økt sikkerhet ved enkelte franske interesser i Oslo – etter terrorangrepet.

– Men PST følger utviklingen nøye, poengterte hun.

Se hele pressekonferansen i videoen under:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus