Høie trapper opp behandlingen for rusproblemer

Helseminister Bent Høie vil forebygge og behandle rusproblemer, samt utvikle flere tilbud som skal hindre tilbakefall for tidligere rusavhengige.
Helseminister Bent Høie vil forebygge og behandle rusproblemer, samt utvikle flere tilbud som skal hindre tilbakefall for tidligere rusavhengige. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil bruke 2,4 milliarder kroner ekstra de neste fem årene til forebygging og behandling av rusproblemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er store utfordringer innen rus og psykisk helse etter at det for lenge har vært underprioritert. Derfor har vi satset på rus og psykisk helse fra den dagen vi overtok i regjering. Nå starter regjeringen et historisk løft for rusfeltet med en forpliktende opptrappingsplan på 2,4 milliarder korner de neste fem årene. Vi skal øke kapasiteten og bedre kvaliteten i tilbudet til rusavhengige, og vi skal sikre brukermedvirkning ved utforming av tjenestetilbudet, sier helseminister Bent Høie (H).

Planen har tre hovedelementer: forebygging av rusavhengighet, behandling og oppfølgingstjenester etter behandling.

– Vi skal bli flinkere til å oppdage og hjelpe tidlig. Vi skal ha kortere ventetider og bedre kvalitet i rusbehandlingen og vi skal sørge for god oppfølging etter behandling, sier Høie.

Bolig

Helseministeren sier bolig, arbeid og aktivitet for folk etter at behandlingen er ferdig er viktige tiltak for å hindre at folk faller tilbake til rusavhengighet. I planen settes det av 500 millioner kroner til å bidra til at flere rusavhengige får et egnet sted å bo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blå Kors påpeker at bolig er et av de viktigste tiltakene man kan satse på i denne sammenhengen.

– I Norge er det over 6.000 bostedsløse. Seks av ti bostedsløse har et rusproblem, og mange har psykiske problemer i tillegg. I kommunene trengs det ikke mer satsing på lavterskeltilbud, det vil si oppbevaring uten nødvendig oppfølging. Mennesker som er i behandling, enten for rus eller psykiatri, må sikres en bolig senest utskrivingsdagen, sier generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er helt nødvendig at kommunene får øremerkede midler i opptrappingsplanen og er skeptisk til at regjeringen legger det inn som frie midler.

Forebygge

For å forebygge rusproblemer vil regjeringen satse på helsestasjoner og skolehelsetjeneste, flere psykologer i kommunen og styrke tilskuddsordningen til barn av personer som er psykisk syke eller har rusproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen Actis er også glad for at forebygging i arbeidslivet er en del av planen.

– Vi er veldig glade for at regjeringen tar rusforebygging i arbeidslivet på alvor. Actis har lenge jobbet med dette temaet og vi ser fram til å begynne på dette arbeidet. Forskning viser at alkoholbruk er en viktig årsak til sykefravær. Innsats for å redusere alkoholproblemer vil derfor være en god investering på flere vis, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis.