Vil diskutere niqab-regler for bussen

En bussjåfør i Vestfold vil nekte å kjøre personer med niqab. Arbeidsgiver Unibuss vil nå be om at retningslinjene presiseres hos oppdragsgiver.
En bussjåfør i Vestfold vil nekte å kjøre personer med niqab. Arbeidsgiver Unibuss vil nå be om at retningslinjene presiseres hos oppdragsgiver. Foto: NTB scanpix

Det finnes i dag ingen åpning for bussjåfører å forby passasjerer med niqab eller finlandshette. Unibuss vil ha dialog om reglene på området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det kjent at en bussjåfør i Vestfold vil nekte alle med niqab eller finlandshette som passasjerer.

Han begrunner dette med terrorfare og angst for skjulte våpen.

Ina Helen Østby er kommunikasjonssjef i selskapet han kjører for, Unibuss. Hun sier at de vil be oppdragsgiver Vestfold Kollektivtrafikk om å vurdere å presisere hvilke regler som gjelder.

– Med bakgrunn i denne saken er det naturlig at vi vil ha en dialog med administrasjonsselskapene for å se på problemstillingen i etterkant av dette, sier Ina Helen Østby til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Vil nekte niqab og finlandshette på bussen

Kjører på oppdrag

Hun sier Unibuss vil forholde seg til de til enhver tid gjeldende retningslinjer fra ulike administrasjonsselskap de kjører for.

Det er disse selskapene som regulerer kravene til ombordstigning og hvordan busselskapene skal ivareta passasjerene.

– I dag omtaler ikke gjeldende retningslinjer passasjerenes individuelle valg av klesplagg, sier Østby som også viser til at det er de fylkeskommunale selskapene som bestemmer disse.

Administrerende direktør i Vestfold Kollektivtrafikk, Erik Gundersen, sier at de selvsagt vil svare på en slik henvendelse.

– Vi vil se på en henvendelse når den kommer, sier han til ABC Nyheter.

– Vil ikke ta stilling

Gundersen vil likevel ikke garantere at det vil komme noe forbud mot å nekte passasjerer adgang til bussen basert på klesplagg.

– Nei, det vil jeg ikke ta stilling til nå, sier direktøren.

Kommunikasjonssjefen hos Unibuss understreker også at bussjåføren har rett til å ytre seg og mene at passasjerer kledd i niqab kan nektes om bord.

Men Østby mener også at det i henhold til dagens retningslinjene ikke er anledning til å gjøre dette i praksis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden