Kurdiske styrker inn i Sinjar sentrum

Kurdiske peshmerga-styrker innledet torsdag en storstilt offensiv mot IS i Sinjar. Fredag meldte øyenvitner at styrkene hadde nådd fram til sentrum av byen.
Kurdiske peshmerga-styrker innledet torsdag en storstilt offensiv mot IS i Sinjar. Fredag meldte øyenvitner at styrkene hadde nådd fram til sentrum av byen. Foto: Stringer/iraq / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurdiske styrker har tatt kontroll over sentrum av byen Sinjar i offensiven mot Den islamske staten (IS) i Nord-Irak, opplyser øyenvitner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble fredag morgen heist et kurdisk flagg i byen, samtidig som kurdiske peshmerga-krigere skjøt i luften for å feire gjenerobringen, ifølge journalister fra det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Styrkene skal ha møtt lite motstand. Det antas at mange av IS-krigerne hadde forlatt byen før de kurdiske styrkene rykket inn fredag morgen.

En kurdisk major mener imidlertid at situasjonen fortsatt er farlig, og at det er for tidlig å erklære seier. I desember mislyktes kurderne med et tilsvarende forsøk på å innta byen.

Om lag 7.500 kurdiske peshmerga-krigere har deltatt i offensiven, som er gjennomført med flystøtte fra den USA-ledede koalisjonen. Mange bygninger skal være ødelagt under framrykkingen, som startet torsdag morgen.

Også krigere fra yazidi-minoriteten har deltatt i kampene.

Les også: Terrortrusler mot Russland i IS-videoIS-siktet 23-åring løslates

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veiforbindelse brutt

Byen med cirka 8.000 innbyggere ligger nær hovedveien som binder sammen IS-bastionene Mosul i Irak og Raqqa i Syria. Den viktige forsyningslinjen er nå brutt, noe som kan gjøre det vanskeligere for IS å flytte krigere fra et område til et annet.

Ifølge den amerikanske obersten Steve Warren er gjenerobringen av Sinjar det første skrittet mot en «eventuell frigjøring av Mosul», Iraks nest største by, som har vært kontrollert av IS siden juni i fjor.

Sinjar ble inntatt av den ytterliggående opprørsgruppen IS to måneder senere. Erobringen førte til at tusenvis av innbyggere fra Iraks yazidi-minoritet ble fordrevet, noe som ble brukt som et viktig argument da USA innledet luftkrigen mot IS i Irak og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Elleve IS-mistenkte pågrepet i Istanbul

– Folkemord

IS' ankomst førte til at tusenvis av yazidier flyktet opp i fjellene i panikk, der de ble værende i dagevis uten mat og vann. Mange ble også bortført og drept, og det ble meldt om et stort antall voldtekter mot yazidi-kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har beskrevet IS' framferd som et mulig folkemord, og torsdag publiserte Holocaust Memorial Museum i USA en rapport med de samme anklagene.

– Folkemordet fortsetter mot yazidi-befolkningen ettersom kvinner og barn som er bortført i stor skala, fortsatt holdes som slaver av sine kidnappere, sier Cameron Hudson, som har skrevet rapporten.