Russland åpen for å ta tilbake flyktninger

Statsminister Erna Solberg (H) planlegger å reise til Storskog søndag etter at endringene i Utlendingsloven er behandlet på Stortinget.
Statsminister Erna Solberg (H) planlegger å reise til Storskog søndag etter at endringene i Utlendingsloven er behandlet på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Russlands generalkonsul sier de er åpne for å ta tilbake migranter som kommer til Finnmark. Politiet sier de har kapasitet til å behandle 50 saker i døgnet, under halvparten av de daglige ankomstene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands generalkonsul Sergej Sjatunovskij-Byurno i Kirkenes sier til Dagens Næringsliv at Russland anerkjenner Norges rett til å sende tilbake migranter som ikke har lovlig opphold i Norge.

Politiet sier de kan behandle 50 utsendingssaker i døgnet, men daglig kommer det over 100 flyktninger inn i Norge fra Russland. De fire første dagene denne uken er det kommet 447 asylsøkere denne veien.

Les også: Migranter nektet ferjereise fra Tyskland til Sverige

Ved det nye ankomstsenteret for flyktninger ved Kirkenes lufthavn bygger politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) opp egne enheter som skal hurtigbehandle og returnere grunnløse asylsøkere.

– Vårt mål er en produksjon på 50 slike saker i døgnet, sier politioverbetjent Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet (PU), prosjektleder for etableringen av PUs avdeling på Ankomstsenter Finnmark der rundt 20 politifolk arbeider med å registrere søknader fra asylsøkere.

Les også: Regjeringen vil kutte i trygd og pensjoner for flyktninger

Ifølge UDI-sjef Frode Forfang var nesten 40 prosent av de over 1.100 asylsøkerne som kom via Storskog i forrige uke, grunnløse asylsøkere.

Fredag legger statsminister Erna Solberg (H) fram et forslag for Stortinget om å endre utlendingsloven slik at det blir mulig å snu flyktningstrømmen ved Storskog. Solberg planlegger å reise til Storskog søndag etter at forslaget er vedtatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus