Isbre på Grønland «krymper dramatisk»

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

En stor isbre nordøst på Grønland krymper raskt, og eksperter sier oppløsningen av breen trolig vil heve havnivået i verden med en halv meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2012 akselererte krymping av Zachariæ Isstrøm, og smeltingen ble tredoblet. Breen mister nå 5 millioner tonn masse i året, ifølge en studie som er publisert i magasinet Science.

– Formen og dynamikken til Zachariæ Isstrøm er endret dramatisk de siste årene, sier hovedforfatter Jeremy Mouginot, som er forskningsassistent ved University of California, Irvine (UCI).

Les også: Miljøstatsråd støtter bilfritt Oslo sentrum

– Breen dumper store isfjell ut i havet, noe som vil føre til stigende havnivå i de kommende tiårene, sier Mouginot om funn basert på 40 år med innsamlede data om isens form, størrelse og posisjon. Varmere havvann fører til erosjon under breen, mens økt lufttemperatur gjør at den smelter raskere på overflaten.

– Isstrømmen angripes både nedenfra og ovenfra, og den brytes opp i biter, sier professor Eric Rignot ved UCI.

Les også: Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

En annen stor bre i nærheten, Niooghalvfjerdsbreen, smelter også, men ikke like raskt. Studien sier at de to breene til sammen «utgjør 12 prosent av isen på Grønland og vil presse opp havnivået med rundt en meter dersom de kollapser fullstendig».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus