Amerikanske bombefly passerte nær omstridte øyer

Det amerikanske strategiske bombeflyet B-52.
Det amerikanske strategiske bombeflyet B-52. Foto: Tim Chong / Reuters

To amerikanske B-52-bombefly fløy torsdag i nærheten av Spratly-øyene i Sør-Kinahavet, en øygruppe Kina gjør krav på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyene fikk muntlige advarsler fra kinesiske flygeledere, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon. Flyturen er den seneste i rekken av amerikanske tiltak for å utfordre Kina i krangelen om øyenes skjebne.

I oktober seilte jageren USS Lassen forbi en rekke holmer i Subi-revet, som er en del av øygruppen.

Les også: Amerikansk luftangrep mot «Jihadi John»

Obama til Asia

B-52-toktet kommer i forkant av at president Barack Obama besøker Asia til uken. Uenighet om suverenitet og territorium står høyt på dagsordenen når Obama møter ledere i regionen, hvor mange land gjør krav på blant annet Spratly-øyene.

– På en tur som startet og sluttet på Guam, fløy to B-52-fly et rutineoppdrag i internasjonalt luftrom i nærheten av Spratly-øyene. De fikk to muntlige advarsler fra kinesiske flygeledere til tross for at de aldri kom innenfor en radius på 15 nautiske mil, sier talsmann Bill Urban i Pentagon.

– Begge flyene fortsatte oppdraget uten problemer, og opptrådte hele tiden i tråd med internasjonal rett.

Kina kaller seilingen mellom øyene ulovlig, noe som ikke affiserer øverstkommanderende for USAs stillehavsflåte nevneverdig.

– Vårt forsvar kommer til å fly, seile og virke på alle steder og til alle tider internasjonal lov tillater. Sørkinahaver er ikke – og kommer ikke til å bli – noe unntak, sier admiral Harry Harris.

Les også: USA: – Klimaendringene kan utløse krig

Øst-Kinahavet

I en annen omstridt øygruppe holder Japan øye med kinesisk aktivitet etter at et marinefartøy utførte unormale manøvre, melder japanske medier. Etterretningsskipet tok seg aldri inn i det Japan anser som sitt farvann, men krysset nær en sone hvor et land kan utøve begrenset kontroll for å hindre brudd på blant annet fiskeri- og miljølover.

Den aktuelle sonen strekker seg 24 nautiske mil ut fra en øygruppe i Øst-Kinahavet. Japan kaller øyene Senkaku, mens de i Kina og Taiwan, som også gjør krav på dem, er kjent som henholdsvis Diaoyu og Tiaoyutai. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus