Varsler kraftig høyvann og sterk vind

Vannstanden kan komme til å bli høy flere steder i helgen. Her fra springfloen i Stavanger i 2013. Kommunen la ut sandsekker for å unngå at vannet skulle trenge inn i butikker og hus.
Vannstanden kan komme til å bli høy flere steder i helgen. Her fra springfloen i Stavanger i 2013. Kommunen la ut sandsekker for å unngå at vannet skulle trenge inn i butikker og hus. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meteorologene varsler kraftig høyvann, sterk vind og store bølger langs store deler av kysten fredag og lørdag. Bryggen i Bergen kan komme til å flomme over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk langs kysten, med hus, naust, båter og kaier, bør ta sine forholdsregler, sier statsmeteorolog Gunnar Livik ved Vervarslinga på Vestlandet til Bergens Tidende.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om at vannstanden kan bli 50-75 centimeter høyere enn normalt på fredag og 60-85 centimeter på lørdag. Varselet gjelder for Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Sjekk været der du er

– Tar du Bryggen i Bergen som eksempel, betyr det at vannet fint kan komme inn på butikkgulvene der. Vestavind, på kysten opp i sterk kuling, gir i tillegg oppstuing av vann. Og så kommer bølger på toppen av det igjen. Da kan det skvulpe litt ekstra, sier Livik.

I tillegg til høvyannsvarselet er det varslet liten storm langs kysten og i fjellet i Sogn og Fjordane og liten storm på kysten i Møre og Romsdal.

På den ytterste kysten av Hordaland og Sogn og Fjordane ligger det an til bølger som er fra 5 til 7,5 meter høye.

Vannstanden vil være høyest midt på dagen lørdag.