Meny

Suu Kyis parti får flertall

Aungs San Suu Kyis parti får rent flertall i nasjonalforsamlingen. Foto: Jorge Silva / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalligaen for demokrati (NLD) har sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling, ifølge resultater offentliggjort av landets valgkommisjon. Partiet ledes av Aung San Suu Kyi.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon gratulerer, men minner om at det blir mye hardt arbeid i tiden som kommer.

Den siste oppdateringen fra stemmetellingen gir partiet ytterligere 21 seter. Dermed har 348 av 664 plasser i forsamlingen gått til NLD.

Nasjonalforsamlingen er inndelt i to kamre: Overhuset og Underhuset. I Overhuset er det totalt 224 plasser. De militære utpeker 56 av disse. Av de øvrige 168 plassene får NLD 110. I Underhuset er det til sammen 440 plasser. Her utpeker de militære 110 plasser. Av de resterende 330 plassene har NLD nå sikret seg 238.

Med rent flertall kan NLD velge hvem som skal bli landets neste president. Hun vant selv i sin valgkrets og kan dermed ta plass i nasjonalforsamlingen. Men grunnloven utelukker henne som partileder fra å overta presidentvervet.

Grunnloven sikrer også militæret 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, noe som betyr at de i praksis har vetorett over framtidige grunnlovsendringer.

Les også: Suu Kyi valgt inn i Myanmar

Taktikkeri

Begge kamrene i nasjonalforsamlingen skal nominere en presidentkandidat, noe NLD kan gjøre på egen hånd med det nødvendige to tredelers flertall i Overhuset og Underhuset.

De militære skal også nominere en presidentkandidat, og én av de tre kandidatene må komme fra en etnisk minoritet, vel å merke ikke fra den muslimske rohingya-minoriteten som ble nektet å delta i valget.

Måten presidenten velges på åpner derfor for taktikkeri og hestehandel på tvers av partigrensene, og utfallet er langt fra gitt.

Les også: Myanmars opposisjon gjorde nesten rent bord i Yangon

Demokratiforkjemper og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi avla sin stemme i valget søndag 8. november. Foto: Stringer / Reuters

Ban: Hardt arbeid

FNs generalsekretær Ban Ki-moon beskriver søndagens valg som et viktig steg i Myanmars overgang fra militært styre, samtidig som han påpekte at minoritetsvelgere som de muslimske rohingyaene ble nektet å delta.

– Det er fortsatt mye hardt arbeid i vente langs Myanmars vei mot demokrati og mot virkelig å gjøre framtidige valg inkluderende, sier generalsekretæren i en uttalelse.

– Folket og lederne i Myanmar har i sin makt muligheten til å samles for å bygge en bedre framtid for landet, en framtid der ingen er marginalisert, sårbare eller diskriminert, sier FN-sjefen videre.

Han roser også militæret for å ha akseptert resultatet og tilbyr støtte fra FN for å sikre demokratiet og løfte fram menneskerettighetene.

Les også: Suu Kyi med video-appell før valget i november

Gratulasjoner

Både hærsjef Min Aung Hlaing og sittende president Thein Sein har gratulert Suu Kyi med valgseieren og lovet å sørge for en fredelig overføring av makten.

USAs president Barack Obama har gratulert Thein Sein med å ha gjennomført et fritt og rettferdig valg.

Ban slutter seg til rekken av gratulanter etter det gode valget Aung San Suu Kyis parti har gjort.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus