Daglig dør 830 kvinner som følge av graviditet og fødsel

Stadig færre mødre dør som følge av graviditet og fødsel, men bare ni land greide å oppfylle FNs tusenårsmål.
Stadig færre mødre dør som følge av graviditet og fødsel, men bare ni land greide å oppfylle FNs tusenårsmål. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Mødredødeligheten er nesten halvert de siste 25 årene, men bare ni land i verden har nådd FNs tusenårsmål, konkluderer en fersk rapport. I USA har mødredødeligheten økt siden tusenårsskiftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten, som er utarbeidet av flere FN-organisasjoner og Verdensbanken, viser at 303.000 kvinner vil dø som følge av komplikasjoner under graviditet og fødsel i år. Det tilsvarer drøyt 830 hver dag.

I 1990 døde 532.000 kvinner av samme årsak, og utviklingen går derfor i riktig retning.

– Denne rapporten viser at mødredødeligheten har falt med 44 prosent siden 1990, konstaterer Lale Say i Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Dette er enorm framgang, men framgangen er svært ulik fra land til land og i ulike regioner av verden, sier Say, som viser til at 99 prosent av slike dødsfall skjer i utviklingsland.

Afrika sør for Sahara

Ett av tusenårsmålene til FN var at mødredødeligheten skulle reduseres med 75 prosent fra 1990-nivå innen 2015, men bare ni land i verden har lyktes med dette.

39 andre land har rett nok gjort betydelige framskritt, og aller størst framgang er det gjort i Øst-Asia der barnedødeligheten har falt fra 95 til 27 per 100.000 fødsler de siste 25 årene.

I gjennomsnitt dør nå 216 kvinner per 100.000 fødsler i verden, men i landene sør for Sahara er gjennomsnittet hele 546 per 100.000 fødsler.

To av tre mødredødsfall skjer nå i Afrika sør for Sahara, selv om det også der er gjort betydelige framskritt og antallet barnedødsfall er redusert med nesten 45 prosent siden 1990.

Les også: FN krever gransking av bryllupsbombing i Jemen

Øker i USA

I 13 land har mødredødeligheten økt i stedet for å falle siden tusenårsskiftet, og USA er oppsiktsvekkende nok ett av dem, sammen med land som Nord-Korea, Zimbabwe og Venezuela.

USA har nå 14 mødredødsfall per 100.000 fødsler, mot 12 ved tusenårsskiftet. I Canada dør til sammenligning 7 mødre per 100.000 dødsfall, det samme som i Norge.

Blant landene som har gjort aller mest framgang er Hviterussland, som har redusert mødredødeligheten fra 33 til 4 per 100.000 fødsler. Det gjør landet til et av de tryggeste i verden for kvinner som skal føde barn.

Aller tryggest er det ifølge rapporten i land som Island, Finland, Polen og Hellas, der det bare dør tre mødre per 100.000 fødsler.

Les også: Ban ber Europa gjøre mer for flyktningene

Flere jordmødre

FN har nå satt seg som mål at den globale barnedødeligheten skal reduseres til under 70 per 100.000 fødsler innen 2030, men det krever mye mer innsats, understreker lederen for FNs befolkningsfond (UNFPA), Babatunde Osotimehin.

Økt tilgang til skikkelige helsetjenester er helt avgjørende for å få ned mødredødeligheten, sammen med opplæring om hvordan infeksjoner kan forebygges, slår rapporten fast.

– Mange land med høy mødredødelighet vil gjøre liten framgang eller sakke akterut de neste 15 årene, dersom vi ikke får flere jordmødre og andre helsearbeidere med slik kunnskap, sier han.

– Dersom vi ikke setter inn et kraftig støt nå, vil vi i 2030 nok en gang måtte konstatere at målet ikke ble nådd, sier Osotimehin. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus