Brende håper på gjennombrudd med russerne

Utenriksminister Børge Brende (H) .
Utenriksminister Børge Brende (H) . Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Norske diplomater jobber på høygir for å få russerne til å hindre at asylsøkere uten Schengen-visum kommer fram til grensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende (H) mener en slik felles forståelse langt på vei vil stanse strømmen av asylsøkere over Storskog.

– Det vil iallfall være et kraftig fall i antallet som kommer. Situasjonen vil da bli som ved den finske grensen, sier han.

Utenriksministeren sier dialogen er god og at russerne er gjort godt kjent med Norges holdning.

– Vi ønsker at de som skal få reise inn til Norge skal ha gyldige innreisedokumenter, sier Brende, som ikke vil anslå når en avtale eventuelt vil være klar.

– Jeg sier ikke at vi vil lykkes, men at jeg har håp om det.

Les også: Solberg: Ny lov om asylsøkere er et hastetiltak

Varsomhet

Brende mener en korrekt tone fra norsk side har bidratt til et godt klima for de diplomatiske samtalene, som ifølge UD føres på «høyt nivå».

– Russland har satt pris på at det ikke har vært insinuasjoner fra meg eller norske myndigheter på at dette er noe som er styrt fra Moskva. Jeg har ingen indikasjoner på at det forholder seg slik og det har jeg tydelig gitt uttrykk for, sier Brende.

Han mener det er avgjørende at «enkle løsninger» som å stenge grensen er blitt avvist av regjeringen. Han viser til at grensa har 200.000 passeringer i året, at handelen er betydelig og at mange på begge sider har grenseboerbevis.

– Vi stenger ikke en grense før vi har utprøvd og uttømt alle andre muligheter, sier han.

Les også: Asylsøkere vil tilbake til Russland

Infokampanje

At det kreves gyldige innreisepapirer av dem som tar seg til Norge via Russland, vil være i tråd med tidligere praksis.

– Men det er flere elementer som er viktig for å få kontroll på situasjonen. Regjeringen vil be Stortinget om fullmakt til å slå fast at Russland er et trygt førsteland, og at vi dermed raskt kan sende tilbake asylsøkere og migranter som ikke har krav på beskyttelse, sier han.

I tillegg har norske myndigheter innledet informasjonskampanjer – ikke minst via sosiale medier – der det klargjøres at man må godtgjøre et legitimt behov for beskyttelse for å få opphold i Norge.

– Mange har reist inn til Noreg i den tro at her får du asyl. Slik er det ikke, sier han.

På spørsmål om hva som vil skje med syriske flyktninger som reiser gjennom Russland til Norge uten visum, svarer han slik:

– Russland er et G8-land som har ressurser til å ta seg av asylsøkere.

Temperatur

Det var tidvis høy temperatur da Brende i den muntlige spørretimen onsdag, ble møtt med kritikk fra Ap for sen respons og mangelfulle tiltak i møtet med asyltilstrømmingen.

– Jeg er overrasket og skuffet over at Arbeiderpartiet prøver å slå partipolitisk mynt på det som er en svært krevende situasjon, forklarer Brende.

Han ble imidlertid selv beskyldt for å slå partipolitisk mynt på saken ved å antyde at Ap-vedtaket om å ta imot 10.000 Syria-flyktninger kan ha påvirket flere til å komme til Norge.

Brende vil ikke trekke tilbake uttalelsene i NRK-programmet Aktuelt tirsdag, der han sa at Ap det siste året har «hatt en kampanje» for at Norge skal ta imot flere flyktninger og asylsøkere.

– Når landsmøtet i det største opposisjonspartiet sender et signal om at det ønsker å ta imot 10.000 flyktninger til Norge, er jo dette noe man får med seg i Europa og i flyktningleire i Libanon, Jordan og Egypt. Jeg skjønner at noen opplever dette som ubehagelig, men slik er det faktisk, sier han.

Les også:

Solberg advarer mot signaler som rekrutterer asylsøkere

Solberg åpner for luftbro for asylsøkere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus