Meny

Bush: Trump gir seieren til Clinton

De åtte toppkandidatene på republikanske side møttes til dyst i Milwaukee tirsdag. Foto: Darren Hauck / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeb Bush gikk i nattens debatt mellom de republikanske presidentkandidatene til angrep på Donald Trump. Trump gir med sitt utspill om tvangsutsendelse av utlendinger seieren til Hillary Clinton, mener Bush.
Donald Trump taler under debatten som ble arrangert av Fox Business Network. Foto: Darren Hauck / Reuters

Fakta om noen republikanske presidentkandidater

* Åtte republikanske presidentkandidater deltok i debatten på TV-kanalen Fox Business, natt til onsdag norsk tid:

* Donald Trump (69): Styrtrik forretningsmann og frittalende TV-kjendis. Har skapt storm med omstridte uttalelser, blant andre om mexicanere.

* Ben Carson (63): Pensjonert nevrokirurg. Den eneste afroamerikaneren blant kandidatene. Skarp kritiker av president Obamas helsereform. Har den siste tiden seilt opp på meningsmålingene.

* Jeb Bush (62): Tidligere guvernør i Florida. Sønn og bror av to tidligere presidenter.

* Marco Rubio (44): Senator fra Florida, sønn av cubanske innvandrere. Ønsker å annullere Obamas helsereform.

* Ted Cruz (44): Ledende skikkelse i Tea-partybevegelsen. Motstander av samkjønnede ekteskap, abort og innstramning av våpenlovene.

* Rand Paul (52): Senator fra Kentucky. Ønsker mindre stat og mer individuell frihet.

* Carly Fiorina (61): Tidligere toppsjef for Hewlett-Packard. Eneste kvinnelige kandidat.

* John Kasich (63): Guvernør i Ohio. Tidligere kongressmedlem i 18 år.

Debatten natt til onsdag var den fjerde direktesendte TV-debatten mellom de ledende republikanske presidentkandidatene.

Trump gjentok sin tidligere erklærte støtte til Russlands president Vladimir Putins inngripen i Syria-konflikten.

– Hvis Putin ønsker å banke livskiten ut av Den islamske staten (IS), støtter jeg det 100 prosent, sa Trump, og la til at det gjelder å være smart. USA kan ikke fortsette å være verdenspoliti, sa eiendomsmogulen.

Trump, som i likhet med den tidligere nevrokirurgen Ben Carson er uerfaren som politiker, ligger godt an på meningsmålingene. Jeb Bush dro derfor fram sitt trumfkort:

– Vi skal ikke være verdenspoliti, men pokker ta, vi skal være verdensleder, svarte Bush, som la til at Trumps syn på Putin og Putins handlinger i Syria er «som et brettspill. Det er som å spille Monopol eller noe sånt. Det er ikke slik den virkelige verden fungerer», sa Bush.

Les også: Bush: Trump gir seieren til Clinton

– Gavepakke til Clinton

Bush, som er gift med en latinamerikansk kvinne og som til nå stort sett har holdt seg unna konfronterende angrep på de øvrige republikanske kandidatene, mannet seg også opp og sa hva han mente om Trumps syn på immigranter.

Trump ønsker å deportere 12 millioner immigranter som oppholder seg ulovlig i USA og å bygge mur langs grensen mot Mexico.

– Vi trenger grenser. Vi vil ha en mur. Muren skal bygges. Muren skal bli en stor suksess. Og hvis dere tror murer ikke virker, er det bare å spørre Israel, sa Trump.

Bush svarte at det vil være i strid med amerikanske verdier og at lokalsamfunn blir revet i stykker. Bush frykter også at mange latinamerikanske velgere i USA vil føle seg fremmedgjorte hvis Trumps politikk skulle vinne fram. Latinamerikanske stemmer har avgjørende betydning i valget.

– Det er problemet med dette. Vi må vinne presidentvalget, og måten å gjøre det på er ved å ha praktiske planer. Hillary Clintons kampanjeteam gnir seg nå i hendene over Trumps forslag, sa Bush.

Under debatten tvitret Clinton-kampanjens talsmann Brian Fallon at «vi gnir oss i hendene akkurat nå, faktisk».

Les også: Trump og Carson milevis foran de andre

Økonomi

Marco Rubio kjemper i likhet med Jeb Bush om å vinne fram som den foretrukne kandidaten for partietablissementet. Rubio har fått kritikk for manglende erfaring, men gjorde det bra i forrige debatt.

Tirsdag var han blant dem som ga uttrykk for et standpunkt som ikke er særlig kontroversielt blant republikanerne, men som skiller dem fra motstanderne på demokratisk side: motstand mot økt minstelønn.

– Hvis du hever minstelønnen, gjør du mennesker dyrere enn maskiner, sa Rubio og fant gjenklang hos blant andre Carson.

– Hver gang vi hever minstelønn, øker arbeidsledigheten. Jeg er interessert i å sikre folk muligheten til å komme inn på jobbmarkedet, sa Carson. Flere av kandidatene er enige i at økt minstelønn betyr færre jobber og at det vil gå ut over småbedrifter. Den føderale minstelønnen er på 7,25 dollar timen, eller rundt 63 kroner etter dagens kurs.

Wall Street Journal spurte sine lesere etter TV-debatten hvem de mener klarte seg best. Trump kom best ut av det, med støtte fra 33 prosent. Rubio fikk 26 prosent, Rand Paul 11 prosent, John Kasich 8 prosent, Ted Cruz 7 prosent, Ben Carson 6 prosent, Carly Fiorina 6 prosent, og Jeb Bush på sisteplass med 4 prosent. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus