Årsaken til brannen i Hemsedal fortsatt uviss

Lensmann: – Kripos kommer når åstedet har blitt kaldt. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

162 beboere ble evakuert etter at det brøt ut brann i Hemsedal statlige asylmottak natt til onsdag. Kjøkken- og administrasjonsdelen er helt nedbrent. Kripos skal bidra i etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos reiser til Hemsedal etter at Nordre Buskerud politidistrikt har bedt om teknisk bistand i etterforskningen av brannen ved asylmottaket natt til onsdag.

– Vi vil sammen med politidistriktet finne ut når det er mulig for våre fagfolk å reise oppover, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos til NTB.

Politiet ble varslet om brannen i Hemsedal statlige mottak på Tuv klokken 1.45 natt til onsdag, etter at brannalarmen var utløst ved mottaket. Politiet kom raskt til stedet og startet evakuering av beboerne. Da brannvesenet kom til stedet, var kjøkken- og administrasjonsdelen ved mottaket fullstendig overtent. Det ble besluttet å gjøre en kontrollert nedbrenning.

– Dette er en brann som kanskje er en av de mest uønskede av alle i disse dager, det er gjort mye arbeid i løpet av natten ettersom brannen gikk rundt brannveggen, opplyser Dag Botnen, brannsjef ved Hallingdal brann- og redningstjeneste under en pressekonferanse onsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Storbrann ved asylmottak i Hemsedal – uviss årsak

Ukjent årsak

Det gamle kjøkkenet som brant ned i asylmottaket, var ikke i bruk, men ble brukt som lager, opplyser daglig leder ved Hemsedal statlige mottak, Gry Herland.

– Det var ingen aktivitet der, sier hun.

Kjøkkenet som er i bruk i dag, ligger i den delen av mottaket hvor asylsøkerne bor, opplyser hun.

Ifølge politiet er det for tidlig å si noe om årsaken til brannen. Saken blir nå etterforsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er helt i innledningsfasen med å hente inn opplysninger, sier lensmann Inger Lill Lanes.

Utlendingsdirektoratet (UDI) gikk ut onsdag formiddag og sa at det var lite som tydet på at brannen var påtent. Driftsoperatøren jobber tett sammen med kommunens kriseteam, opplyser regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI.

God behold

Alle de 162 beboerne ble evakuert og er plassert på forskjellige adresser i Hemsedal, og ingen, verken beboere eller redningspersonell, er skadd etter brannen. Blant beboerne på mottaket var også barnefamilier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beboere og andre involverte har fått tilbud om oppfølging av kriseteamet i kommunen, og lege Camilla Unneland var til stede mens evakuerings- og slokningsarbeidet pågikk.

– Alt gikk veldig rolig for seg, uttalte Unneland under pressekonferansen.

Andre hemsedølinger skal også raskt ha kommet til stedet og tatt del i arbeidet med å organisere nye sengeplasser og mat til beboerne.

Gry Herland opplyser at mottaket skal ha et informasjonsmøte med beboerne i løpet av onsdag.

– Det er klart at en slik hendelse vil prege oss alle, men det viktigste er at alle er i god behold, uttalte Herland.

ID-bekymring

Vekter Ove Carlsson var en av de første som kom til stedet, og han forteller om bekymring fra beboerne angående ID-papirer som befant seg i den overtente bygningen.

– Litt av problemet var at mange ville inn igjen i bygningen fordi de var redde for å miste ID-papirer og personlige eiendeler, sier han til Hallingdølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gry Herland opplyser overfor NTB at ID-papirene befant seg i den nedbrente administrasjonsbygningen, men at alle viktige dokumenter skal være oppbevart i brannskap.

Derfor vil de ikke kunne fastslå om ID-papirene er tapt i brannen før de får tilgang til administrasjonsbygningen, som fortsatt etterforskes av politiet.

– Selv om papirene har gått tapt, vil det løse seg for beboerne, sier Herland.

Ordfører i Hemsedal kommune, Oddvar Grøthe (Sp), sier til NTB at bygningen som brannmannskapet reddet, trolig vil kunne brukes fortsatt.

– Men det er litt for tidlig å si når beboerne vil kunne vende tilbake, sier Grøthe.

De siste ukene har det vært 26 branner på asylmottak og planlagte asylmottak i Sverige, og flere av disse har vært påtent. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at de frykter at det samme kan skje i Norge.