Meny

– Breiviks soningsforhold kan føre til isolasjonsskader

Skien fengsel der terrorist-tiltalte Anders Behring Breivik soner. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soningsforholdene til Anders Behring Breivik i Skien fengsel kan føre til isolasjonsskader. Det fastslår Sivilombudsmannen i en ny rapport, melder NRK.

Fakta om Breiviks soningsforhold

* Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall ble alvorlig skadd.

* Breivik har siden pågripelsen i 2011 sittet som eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.

* I 2013 anmeldte Breivik fengselsledelsen ved Ila, samt daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Breivik hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ved å bli ilagt ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».

* 1. juli 2015 leverte Breivik en stevning mot staten for soningsforholdene som han mener bryter med menneskerettighetene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

* Saken skal etter planen opp i Oslo tingrett i mars 2016.

Onsdag offentliggjøres Sivilombudsmannens rapport fra sommerens planlagte besøk i fengselet, melder NRK.

Rapporten inneholder blant annet en beskrivelse av risikoen for tortur eller umenneskelig behandling i fengselet hvor Breivik soner.

Les også: – Breiviks soningsforhold kan føre til isolasjonsskader

Får spille

Kriminalomsorgen skal ifølge NRK ha gjennomført en rekke lempninger i soningsforholdene til Anders Behring Breivik for å hindre isolasjonsskader

Nå får han spille spill og lage mat med de ansatte én gang i uken i et fellesskapsrom.

I fengselet har Breivik svært lite kontakt med andre mennesker. Alle forespørsler om besøk blir avslått – den eneste han jevnlig treffer, er en profesjonell besøksvenn. Etter det NRK kjenner til, får Breivik besøk av en militærprest annenhver uke bak en glassvegg.

Les også: Aarebrot: – Uklokt av Gunaratnam om Breivik

Saksøkte staten

Tidligere i år saksøkte Breivik staten for det han mener er umenneskelige soningsforhold. I en stevning sendt til Oslo tingrett klager han blant annet på bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev.

Det er ennå ikke avgjort om saken, som er ventet å komme opp for retten i mars neste år, gjennomføres med massemorderen til stede i tingretten eller ikke.

Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Les også: Tingretten vil kalle Breivik inn til rettssak

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus