Storbrann ved asylmottak i Hemsedal – uviss årsak

Artikkelen fortsetter under annonsen

162 beboere ble evakuert etter at det brøt ut brann på Hemsedal statlige mottak. Kjøkken- og administrasjonsdelen er helt nedbrent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første meldingen om brannen kom klokka 1.45, etter at en brannalarm var utløst ved asylmottaket.

Da brannvesenet kom til stedet, var kjøkken- og administrasjonsdelen ved mottaket fullstendig overtent.

Det ble besluttet å gjøre en kontrollert nedbrenning.

Evakuert

– Alle 162 de beboerne ble evakuert. De er plassert på forskjellige adresser i Hemsedal, sier operasjonsleder Jarle Hopperstad i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB. Det er ikke meldt om noen skadde.

Politiet har snakket med flere vitner på stedet, men ber andre som kan ha sett noe, om å ta kontakt.

– Så langt vet vi ingenting om hva som er årsaken til brannen, sier Hopperstad.

Mellom 25 og 30 brannfolk deltok i slokkingen, forteller vaktleder Glenn Espen Kustner ved Vestviken 110-sentral til NTB.

– De har klart å redde hoveddelen, opplyser vaktlederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterslokking

Onsdag morgen hadde brannvesenet fortsatt mannskaper på stedet for å drive med etterslokking.

Delen av bygningen der det brant, er atskilt fra beboerdelen på mottaket med en brannskillevegg, og brannvesenet satte inn store ressurser for å hindre at brannen skulle spre seg.

En av beboerne, Ibrahim Alkhatib, forteller til Hallingdølen at han var blant flere som satt og drakk te da brannalarmen gikk.

– Det er ikke så uvanlig, men da oppdaget vi at det kom røyklukt fra den gamle delen av bygningen, i biljardrommet. Da vi sjekket, var det full brann der, sier Alkhatib.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekter Ove Carlsson var den første som kom til stedet. Han forteller om kaotiske tilstander.

– Litt av problemet var at mange ville inn igjen i bygningen fordi de var redde for å miste ID-papirer og personlige eiendeler, sier han til Hallingdølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulig tap

Daglig leder ved Hemsedal statlige asylmottak, Gry Herland, opplyser overfor NTB at ID-papirene befant seg i den nedbrente administrasjonsbygningen, men at alle viktige dokumenter skal være oppbevart i brannskap.

Derfor vil de ikke kunne fastslå om ID-papirene er tapt i brannen før de får tilgang til administrasjonsbygningen, som fortsatt etterforskes av politiet.

– Selv om papirene har gått tapt vil de løse seg for beboerne, sier Herland.

Hun opplyser om at asylmottaket vil kunne drives videre når beboerne kan returnere til boligbygget.

– Det finnes alternative løsninger for administrasjonsdelen, nå må vi først få et overblikk over situasjonen, det viktigste er at alle beboerne har det bra, konkluderer Herland.

Boligdelen ikke ødelagt

Ordfører Oddvar Grøthe (Sp) i Hemsedal opplyser til NTB at boligdelen av asylmottaket som brant natt til onsdag, mest sannsynlig vil kunne benyttes ettersom det var kjøkken- og administrasjonsdelen på mottaket som brant natt til onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 162 beboerne som ble evakuert, befant seg onsdag morgen på tre ulike turistbedrifter i Hemsedal. Ingen av dem er skadd.

– Det er litt for tidlig å si når de vil kunne vende tilbake, sier Grøthe til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beboere og andre involverte har fått tilbud om oppfølging av kriseteamet i Hemsedal kommune.

Det finnes tre andre asylmottak i kommunen. Ett for ungdommer og to midlertidige transittmottak som rommer til sammen om lag 350 personer.

Ordføreren ønsker ikke å kommentere hvorvidt det vil bli opprettet ekstra sikkerhetstiltak ved de andre mottakene ettersom årsaken til brannen fortsatt ikke er kjent.

– Vi spekulerer ikke på det. De neste dagene vil vise hva som har skjedd, sier Grøthe.

Flere branner i Sverige

De siste ukene har det vært 26 branner på asylmottak og planlagte asylmottak i Sverige, og flere av disse har vært påtent. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at de frykter at det samme kan skje i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I andre europeiske land har det videre vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere som kan knyttes til høyreekstremt tankegods. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger, heter det i den siste trusselvurderingen fra PST.

Senest mandag brant et lagerlokale i Värmland i Sverige som var under vurdering til å bygges om til asylmottak, ned til grunnen.