Solberg advarer mot signaler som rekrutterer asylsøkere

– Jeg tror ingen partier på Stortinget mener at alle som kommer hit, skal få arbeidstillatelse fra dag én, sier statsminister Erna Solberg som mener Norge må passe på å ikke sende signaler om det utad. Her er hun sammen med justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende.
– Jeg tror ingen partier på Stortinget mener at alle som kommer hit, skal få arbeidstillatelse fra dag én, sier statsminister Erna Solberg som mener Norge må passe på å ikke sende signaler om det utad. Her er hun sammen med justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) kritiserer opposisjonen for å sende signaler som kan få flere asylsøkere til å reise til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre, Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne mener regjeringen bør gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere. Men Senterpartiet sluttet seg ikke til, og dermed er det ikke flertall for å kreve en slik endring.

– Senterpartiet gjorde en veldig klok vurdering, sier statsministeren til NRK. Opposisjonspartiene får indirekte refs.

– Jeg tror ingen partier på Stortinget mener at alle som kommer hit, skal få arbeidstillatelse fra dag én, men det er det det høres ut som for alle som sitter og lytter og tenker: Hvor er det lurest å reise? Det er den typen signaler vi skal passe oss for, sier Solberg.

Les også: Tybring-Gjedde: – Høyre er en bremsekloss

I en innstilling fra kommunalkomiteen tirsdag framgikk det at alle de rødgrønne stilte seg bak kravet om å la asylsøkere jobbe, og at det dermed var flertall for å instruere regjeringen i saken. Men Heidi Greni i Senterpartiet opplyser at dette er feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi går inn for å gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere i særlige tilfeller, sier hun til NTB. Senterpartiet vil stille strengere krav om at identiteten må være avklart og at asylsøkeren må ha pass for å kunne jobbe.

– Starte integreringen

Kommunalkomiteen på Stortinget behandlet tirsdag forslag til endringer i introduksjonsloven. Her gikk Venstre og Kristelig Folkeparti sammen med Arbeiderpartiet og SV om en merknad om å gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på svar på søknaden. Hensikten er å starte integreringen så tidlig som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan ikke være et ensidig fokus på innstramminger. Det må også være sånn at de som skal være her, må integreres rask, sier Andre N. Skjelstad, kommunalpolitisk talsperson i Venstre.

Snudde

For et par uker siden vedtok et enstemmig Storting å be regjeringen vurdere å la asylsøkere jobbe. Men Høyre og Frp valgte altså å hoppe av da temaet ble behandlet i kommunalkomiteen tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var tidligere åpne for å se på det, men nå må alle ressurser gå til å håndtere den situasjonen vi står i, sier Helge André Njåstad, kommunalpolitisk talsmann for Frp og leder av komiteen.

Han sier partiet hele tiden har vært skeptisk til forslaget og mener det er feil at departementene skal måtte jobbe med denne saken nå.

– Uproblematisk

Njåstad synes det er helt uproblematisk at de to samarbeidspartiene Venstre og KrF går imot regjeringspartiene på dette området.

– Samarbeidsavtalen ligger fast. Vi skal snakke med hverandre først, men kan også danne flertall med andre, så lenge vi er enige om økonomien og budsjettet, sier Njåstad.

Han sier det på samme vis er uproblematisk dersom regjeringspartiene søker støtte hos Arbeiderpartiet og Senterpartiet for asylinnstramminger, dersom KrF og Venstre velger å ikke gå med på det.