Solberg: – Alle med opphold i Russland skal sendes tilbake

Statsminister Erna Solberg (H) ber Stortinget endre loven slik at asylsøkere med opphold i Russland, kan returneres raskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et hastemøte med de parlamentariske lederne på Stortinget tirsdag varslet Solberg at hun allerede fredag vil legge fram en lovproposisjon som skal sørge for at asylsøkere med opphold i Russland, ikke lenger skal få sine søknader realitetsbehandlet. Forslaget vil bety at flyktninger med opphold i Russland, kan returneres ved grensen.

Både Ap, Venstre, KrF, Sp og SV uttrykker overfor NTB forståelse for forslaget og indikerer at de vil støtte det.

– Vi har forståelse for at det er behov for enkelte endringer i norsk utlendingslovgivning. Og vi kommer til å bidra til at dette blir mulig å få behandlet raskt, sier Aps nestleder Hadia Tajik til NTB.

Instruksjonsrett

Statsministeren har bedt de parlamentariske lederne tilrettelegge for en ekstraordinær hurtig behandling i neste uke.

Lovforslaget skal etter planen legges fram fredag, behandles første gang i Stortinget mandag og annen gang torsdag, slik at det kan tre i kraft fredag neste uke.

Solberg opplyste også at de vil innføre samme instruksjonsrett for departementet overfor Utlendingsnemnda (UNE) som de i dag har overfor Utlendingsdirektoratet (UDI) .

– Alle instrukser og innstramminger vi gjør overfor UDI, vil kunne stoppe opp dersom UNE mener noe annet. Vi må ha full instruksjonsrett på begge nivåer, sier hun.

– Konstruktiv dialog

Lovforslaget kommer i kjølvannet av den store tilstrømmingen over Storskog-grensa i Finnmark. Mange av dem som kommer er afghanske statsborgere med lovlig opphold i Russland.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier dialogen med russerne er konstruktiv og ser ingen grunn til at Russland skulle nekte å ta tilbake afghanere som har kommet derfra.

Norge og Russland har en avtale fra 2007, som regulerer returer.

– Vi har en returavtale med Russland, og jeg regner med at de vil følge den opp med den fortolkningen vi har lagt til grunn. Så må vi teste ut og se om de følger opp avtalen, men det er ikke noen grunn til å tro at de ikke skulle gjøre det, sier Anundsen til NTB.

Returavtale

På spørsmål om retur av asylsøkere til Russland viser den russiske ambassaden i en epost til avtalen fra 2007. Den inneholder en klar oversikt over partenes forpliktelser samt prosedyren for mottak av statsborgere fra et tredjeland eller statsløse personer.

– Norske myndigheter har rett til, når de vil anse dette for nødvendig, å ta i bruk bestemmelsene i denne avtalen, skriver ambassaden i eposten til NTB.

Les også: Russisk konsul: – Norge er altfor snille

Se video: – Ikke motstand mot noen av de 15 punktene. (Artikkelen fortsetter under)

Sensitivt spørsmål

Når det gjelder Afghanistan, sier Anundsen at det jobbes på alle nivåer for å få til flere returer.

– Dette er et veldig vanskelig spørsmål, og vi må ha en forståelse for at returspørsmålet er sensitivt i Afghanistan. Vi ser nå på hele det norske engasjementet i landet. Vi har treffpunkter med Afghanistan på veldig mange områder, og det er viktig at de nå forstår viktigheten for oss i å få til effektive returer i den situasjonen vi befinner oss i, sier Anundsen.

Les også: Asylsøkere i nord ber om å få reise tilbake til Russland

Forhandlinger torsdag

Frp og Høyre la mandag kveld fram 15 forslag til en strammere asylpolitikk. Solberg sier årsaken til at dette lovendringsforslaget ikke kom samtidig, er at et hastevedtak ikke er naturlig å legge inn i et forhandlingsløp på Stortinget.

Dette er ting vi vil ha gjort raskest mulig, sier Solberg.

Les også: Solberg avviser kontant Venstres asylforslag

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier til NTB at ballen nå ligger hos Venstre og KrF når det gjelder hva som skal skje videre med de 15 punktene.

KrF gjorde det allerede klart fredag forrige uke at de vil ha med alle partiene på Stortinget på forhandlinger, og KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NTB at det står ved lag. Ifølge NRK er Venstres svar tirsdag at også de krever at alle partiene deltar.


Les også:

Her er Høyre og Frps 15 forslag til å stramme inn asylpolitikken

Solberg: – Å stenge grensen til Russland blir for lettvint

Erik Solheim om norske bistandskutt: – Ikke klokt

Regjeringen vil kutte i trygd og pensjoner til flyktninger

UDI sendte 53 asylsøkere på 30 mil lang drosjetur

Norge har drevet hemmelig diplomati for russisk avklaring