Tannferie:Spar halve prisen på å fikse tennene i utlandet

TANNLEGE I UTLANDET: Stadig flere velger tannferie. Her er rådene du bør få med deg før du reiser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TANNLEGE I UTLANDET: Stadig flere velger tannferie. Her er rådene du bør få med deg før du reiser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er landene med gode tilbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette koster behandlingene:

De fleste klinikker oppgir at du kan spare mellom 50-70 prosent, avhengig av hvilket land og hvilken tilbyder du velger. Også innen Norge varierer prisene mye. Vær sikker på hva prisoverslaget du får tilbud om inkluderer av materiale, oppfølging osv. Her er noen priseksempler:

Spania

  • Krone: Kr 2.800,- – 4.000,-
  • Implantat: Ca. kr 6.000,- – 7.500,-
  • Prisene inkluderer nødvendig utstyr, slik som skruer, pilarer, bedøvelse, hansker og som røntgenbilder. Dette kommer ofte i tillegg i Norge.

Polen

  • Tannkrone, metallkirurgisk: Kr 2.000,-
  • Implantat med metallkirurgisk krone: Kr 10.000,-

Ungarn

  • Krone: Kr 2.150,- – 5.550,-, avhengig av størrelse og materiale
  • Implantat: Kr 4.500,- – 9.200,-, avhengig av størrelse og materiale

Norge

  • Krone: Kr 3.750,- – 11.000,-
  • Implantat: Kr 5.500,- – 12.000,-
  • Implantat med metallkirurgisk krone: Ca. kr 20.000,- – 25.000,-.

(Kilde: hvakostertannlegen.no)

-------------------------------------------

Sjekk dette:

  • Sjekk tannlegen, klinikken og/eller reisearrangøren du velger. Se på referanser eller få anbefaling fra venner. Finn ut om klinikken er ren og har garantiordninger og forsikringer i orden. Sjekk om oppfølgende behandling er inkludert.
  • Hvis du skal ha utført store inngrep bør du undersøke om materialene de bruker også brukes i Norge.
  • Du kan ikke klage til Norsk Pasientskadeerstatning, men derimot til Forbruker Europa. Link til dem finnes på Forbrukerrådets nettisde. Der finnes også en liste over hva tannbehandlingene.
  • Undersøk om det lønner seg å reise innen Norge eller til utlandet for behandlingen. Be om prisoverslag fra tannlege og reisearrangør.

-------------------------------------------

Disse tilbyr hjelp:

Det finnes en rekke firmaer i utlandet som tilbyr hjelp. Her er noen av disse. Hjemmet kan ikke si noe om priser eller kvaliteten på behandlingen.

Spania:

  • www.solident.es
  • www.marfil-smiles.com

Ungarn:

  • www.tannreiser.no
  • www.vitaleurope.no
  • www.denpro.no
  • www.budapestklinikken.no
  • www.euromed.no
  • www.eurodent.no

-------------------------------------------

Stønad fra HELFO:

  • I utgangspunktet må du betale for tannbehandling selv, både i Norge og andre EØS-land, men det finnes noen unntak. Det er 15 tilstander som kan gi rett til stønad fra HELFO.
  • For å kunne søke refusjon må også den behandlede tannlegen ha autorisasjon, pluss eventuelt godkjent spesialistutdanning for den behandlingen du skal ha utført.
  • Regler og skjemaer for stønad finner du på helsenorge.no. Søk på «tannbehandling i utlandet». Der finnes også listen over tilstander som kan gi rett til stønad.
  • Sett deg inn i hvilken dokumentasjon som kreves og ta vare på alle originalkvitteringer pluss dokumentasjon fra tannlege.

Mange nordmenn har oppdaget at det er mulig å få reparert tennene til halv pris i utlandet. Spania og Ungarn er to av landene med gode tilbud.

Men vær forsiktig, det finnes fallgruver. Her gir vi deg noen gode råd.

Artikkelen er hentet fra ukebladet Hjemmet.

Les også: Premier League-stjerner med råtne tenner

Kan få refusjon

Siden ordningen med å kunne ta tannbehandling i et annet EØS-land og samtidig benytte seg av HELFO-stønader ble innført i 2011, har stadig flere nordmenn valgt denne løsningen.

HELFO, eller helseøkonomiforvaltningen, har blant annet ansvar for individuell refusjon av privatpersoners utgifter til blant annet legemidler, tannhelse og helsetjenester i utlandet.

I 2011 innvilget HELFO 163 søknader om refusjon i forbindelse med tannbehandling i utlandet. I 2014 var tallet 674. Refusjonsbeløpene har økt fra 1,88 til 9,9 millioner. De vanligste landene folk drar til er Ungarn, Sverige og Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avdelingsleder i HELFO, Karin Synnøve Jarnes, anbefaler at du setter deg inn i vilkår og dokumentasjonskrav for å få refusjon, ved å lese informasjonen på nettstedet helsenorge.no.

– Utgangspunktet er at du må betale for behandlingen selv, men det finnes 15 tilstander eller tilfeller som kan gi rett til utgiftsdekning etter folketrygden, uansett om behandlinger er utført i Norge eller et annet EØS land. Du må betale for behandlingen først og søke i etterkant og når det gjelder reiseutgifter får du kun dekket det ville kostet å reise til nærmeste sted i Norge hvor du kunne fått behandling, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ville du ha pusset tennene med svart tannkrem?

Vær kritisk

Tannlegeforeningen gir på sin nettside en del advarsler:

For det første har du ikke samme klagemuligheter som i Norge. Du må forholde deg til det enkelte lands forsikringsordninger og forbrukerrettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De poengterer også at ved implantater brukes det en mengde ulike modeller og materialer, men i Norge bare et fåtall.

Ved komplikasjoner må du belage deg på å reise tilbake for å ordne opp. En tredje ting er at de mener det kan være fare for overbehandling.

Les også: Knytter dårlig tannhelse til demens

– Har sett overbehandlinger

Professor i odontologi ved Universitetet i Oslo, Pål Barkvoll, er opptatt av nærhet til tannlegen for å få best mulig oppfølging.

– Det er mange gode tannleger og klinikker i utlandet, akkurat som i Norge. Jeg er skeptisk til å gjøre store inngrep, slik som implantater, utenlands. Hvis det brukes skruer i et annet materiale enn det som er vanlig her hjemme, og det oppstår komplikasjoner, kan det bli både dyrt og slitsomt å reise tilbake for å behandle det. Jeg har også sett tilfeller av overbehandling. Norske klinikker har få forekomster av antibiotikaresistente bakterier. De er mer vanlig nedover i Europa, så man skal være nøye med at klinikken er ren, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fluortannkremen har ført til en revolusjon

Bør undersøkes av norsk tannlege også

Det er viktig å være oppmerksom på at Norsk Pasientskadeerstatning ikke gjelder hvis du velger tannbehandling i utlandet. Skulle uhellet være ute, kan du klage til Forbruker Europa, som er en del av et nettverk under EU kommisjonen. De skal hjelpe forbrukere å dra nytte av det indre markedet i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa viser til en liste over forholdsregler på deres hjemmeside. Blant annet bør du få en undersøkelse utført av en norsk tannlege før og etter behandling i utlandet.

Imidlertid påpeker Wiik at så lenge det er snakk om kurante inngrep hos tilbydere med godkjente klinikker og tannleger, er det lite grunn til skepsis. Når det derimot er snakk om større inngrep, bør du være forsiktig.

Les også: Dette skjer med amalgam-tennene dine

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mottatt få klager

– Vi har mottatt få klager i løpet av de fire årene ordningen har virket. Jeg tror noe av grunnen er at folk ikke tenker på å klage på tannbehandling. Noen klagesaker har likevel vært alvorlige, og kundene har vært fortvilet fordi inngrepet har vært gjort i et annet land, sier Ragnar Wiik.

– Jeg skulle virkelig ønske at vi hadde et system der vi fikk inn alle klager, slik at vi kunne luke ut klinikker som ikke fungerer. Ordningen er bare i startfasen og jeg spår at såkalt tannturisme vil øke. Etter hvert som regler og rutiner blir mer strømlinjeformet, blir det lettere for forbrukerne å orientere seg og velge om, og hvordan, de vil benytte seg av ordningen, sier han.

Les også: Slik vet du at tannlegen gjør en god jobb

Sjekk klinikken

Det er mange firmaer som tilbyr organiserte tannreiser.

Hjemmet har vært i kontakt med Euromed, som organiserer tannbehandling i Polen, og Tannreiser, eller Kreativ Dental, som arrangerer tannturer til Ungarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge forsikrer at både tannleger og klinikker er forsikret og at kundene har en garantiordning. I noen tilfeller dekkes også reise og opphold for å rette opp en eventuell skade, som en del av garantien.

Overbehandling har ingen av dem som hørt om på sine respektive klinikker.

– Vi har ikke hatt noen store klagesaker og vi har løst små saker ved at kunden har fått reise tilbake for å rette opp feilen. Tannlegene er spesialister på implantater og mange av våre kunder har fått refusjon, sier Thomas Nosowski i Euromed.

Les også: Sjekk om du kan få dekket tannlegeregningen

– Vi opplever at de som har noe å klage på reagerer raskt, men vi har ikke hatt mange klagesaker. Vi løser det enten ved at de får rettet opp skaden i Ungarn eller får behandling av tannlege i Norge, der vi dekker opptil et visst beløp. Ved implantat kan kundene selv velge materiale, også blant slike som brukes i Norge, sier Tine Komissar i Tannreiser, som arrangerer rundt 4000 tannturer i året til Budapest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hverken Euromed eller Kreativ Dental har noe imot at kundene tar forholdsregler, slik Forbrukerrådet og Tannlegeforeningen anbefaler. Det gjelder uansett hvilken «storhandel» du skal gjøre i utlandet.

Det finnes også tilbydere som har klinikker både i utlandet og i Norge. Eurodent er en av dem.

– På den måten har kunden alltid en nærhet til tannlegen, med behandlingsplaner før reise og behandling i Budapest, samt oppfølging etter endt behandling. Det handler tross alt om å gi ett langsiktig resultat, sier avdelingsleder Eivind Karlsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tannleger vil behandle hull som ikke finnes

Nødvendig dokumentasjon

Tannlege Daniel Usin, som driver Solident i Benidorm, har autorisasjon og er spesialist i å sette inn implantater, slik reglene krever. Han har hatt mange norske kunder og er rutinert når det gjelder skjemaene til HELFO.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To skjemaer må fylles ut, et fra behandler og et fra pasienten. I tillegg krever HELFO at man sender inn all dokumentasjon som er nødvendig, avhengig av type behandling.

Det kan for eksempel være et kjevebilde fra både før og etter behandlingen. Søknaden må sendes inn innen seks måneder etter påbegynt behandling.

– Vi har god kontakt med HELFO og hvis det er problemer, ringer vi direkte. Men du vet ikke sikkert om du får noe refundert før søknaden er behandlet, sier assistent Liv Ottersen, som stadig sjekker alle oppdaterte regler.

Les også: Dårlig ånde - enkelt å bli kvitt

Tannlegen har alt utstyr for å kunne utføre de behandlingene som er mest vanlig blant tannturister. Røntgenmaskin som tar bilde av hele kjeven er på plass. Det samme er ny datateknologi som gjør at de selv kan lage kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Før måtte vi vente opptil to-tre uker på å få kroner fra laboratoriet. Nå kan kundene få nye kroner i løpet av en uke. Jeg jobber gjerne overtid for å få det våre tilreisende kunder trenger før de reiser hjem, sier tannlege Daniel Usin.

Les også:

Dette kan du forvente av tannlegen din

Derfor bør du bytte hånd når du pusser tenner

Dette avgjør hvor hvite tenner du har

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no