Krigergrav kan gi linken mellom to storkulturer

Funnene i den 3500 år gamle graven i Hellas kan gi svarene arkeologene har lett etter lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologer har avdekket en 3.500 år gammel grav i Hellas med levninger og skatter etter en gresk kriger. Graven har vært urørt til nå.

– Skattene som er avdekket, er de viktigste som har blitt funnet på 65 år på det greske fastland, heter det i en den første meldingen om funnene.

Nå viser det seg at funnene i graven kan være linken mellom den minoiske og den mykenske sivilisasjonen.

Les også: Oldtidsfort funnet under parkeringsplass

– Utrolig spennende funn

Det var amerikanske arkeologer som fant graven. Der har krigerens skjelett ligget urørt i mer enn 3.500 år sammen med en haug skatter. Skjelettet lå i en trekiste. På grunn av funn i graven anser de skjelettet for å ha tilhørt en til nå ukjent kriger, men tydeligvis var det en viktig person, mener arkeologene.

– Det er et utrolig spennende funn i en mykensk grav, men som har objekter med inspirasjon fra, eller som er direkte fra minoene på Kreta, sier arkeolog Sharon R. Stocker til Reuters.

Les også: Phil fant million-skatt gjemt i et gammelt skrivebord

Minoiske gjenstander i mykensk grav

Trolig var han en mann i alderen 30-35 år. Han var gravlagt sammen med en rekke gullsmykker, perler, ringer, et bronsesverd med gull- og elfenbeinshåndtak, sølvvaser og elfenbeinskammer. Smykkene er dekorert i minoisk stil. Den minoiske kulturen oppsto på Kreta og hadde sin storhetstid mellom år 2.000 før Kristus og 1.450 før Kristus. Graven er imidlertid mykensk, og ligger på halvøya Peloponnes. Antagelig har graven blitt laget akkurat i overgangstiden mellom de to kulturene.

– Det viktigste med dette er at det gir oss en mulighet til å se på samhandlingen mellom de to kulturene på et veldig tidlig stadium i den mykenske sivilisasjonens utvikling, sier arkeolog Jack L. Davis til Reuters.

Les også: Nytt for­his­to­risk monument påvist ved Stone­henge

Graves ut ved Nestor-palasset

Arkeologene Jack L. Davis og Sharon R. Stocker ved Universitetet i Cincinnati har identifisert mer enn 1.400 forskjellige gjenstander.

Graven er 2,4 meter lang og 1,5 meter bred og ble avdekket etter utgravninger som startet i mai nær Pylos, på samme sted som palasset Nestor sto, sørvest på den halvøya Peloponnes. Nestor er et palass som ble bygget mellom år 1.300 og 1.200 før Kristus. Ruinene ble avdekket i 1939.

Les også: Hode­skal­ler så langt øyet kan se i Peru

Personvernpolicy