Nesten 800 asylsøkere til Storskog siste uke

Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge 13. oktober.
Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge 13. oktober. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det har kommet 793 asylsøkere til Storskog den siste uken. Søndag kom det 93 asylsøkere over grensestasjonen mot Russland. To ble bortvist som åpenbart grunnløse, opplyser politiet til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste tre ukene er det kommet 1.784 asylsøkere via Norges eneste grensestasjon til Russland. Til sammen i år har det kommet om lag 3.000 migranter denne veien.

De siste dagene har det kommet godt over 100 per dag. Om lag halvparten av dem som kommer nå, er afghanere. En stor andel er også fra Irak.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har nå tatt i bruk sosiale medier for å stoppe migrantene. På Twitter forklarer UDI på engelsk at afghanske voksne som kommer fra Russland til Norge, risikerer retur til Afghanistan hvis de søker asyl i Norge.

Nesten ingen enslige voksne afghanere får asyl i Norge i dag, ifølge UDI.

Regjeringen vil i tillegg sette inn annonser i medier i Russland og andre steder hvor flyktninger befinner seg, melder NRK.

Les også: 105 år gammel flyktning håper på bedre liv i Europa

Kan komme 120.000 neste år

I tillegget til statsbudsjettet om flyktninger heter det at Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI) anser at det mest sannsynlig kommer mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere til Norge neste år. Men verken PU eller UDI kan utelukke at det kommer mellom 60.000 og 80.000 asylsøkere.

Til sammenligning fødes det omtrent 60.000 barn i året i Norge. Om dagens nivå holder seg og alle faktorer bidrar til økninger, anslår PU og UDI at antallet for 2016 blir opp mot 120.000.

Les også: – Kjære flyktning, du er hjertelig velkommen

Håper på tyrkisk drahjelp

Om EU og Tyrkia setter i gang tiltak som sterkt begrenser mulighetene for grensepasseringer og ankomstene over Storskog normaliserer seg, kan det heller ikke utelukkes at antallet i 2016 blir liggende nærmere det Norge har mottatt de siste årene, altså mellom 10.000 og 12.000.

Det mest sannsynlige scenarioet på mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere baserer seg på en forutsetning om at det blir iverksatt tiltak i Europa og overfor Tyrkia som vil begrense tallet på asylsøkere i Europa.

«Men det er svært usikkert når og i så fall i hvor stor grad dette vil påvirke ankomstene til Norge. Usikkerheten i utviklingen i ankomster over Storskog er også stor», heter det i tillegget.

Les også: Risikerer fengsel etter å ha sparket flyktninger

Personvernpolicy