Erdogan og AKP kom styrket ut av valget i Tyrkia

I Tyrkias hovedstad Ankara feirer tilhengere av AKP valgseieren utenfor partikontoret.
I Tyrkias hovedstad Ankara feirer tilhengere av AKP valgseieren utenfor partikontoret. Foto: Umit Bektas / X90076

Regjeringspartiet AKP vant tilbake flertallet som glapp i juni. Tyrkias president Erdogan anses som valgets store vinner. – Han vil fortsette å befeste makten, sier en Tyrkia-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot ettpartiregjering i Tyrkia etter søndagens valg, der AKP vant tilbake et solid flertall i nasjonalforsamlingen. Partiet, som i sin tid ble grunnlagt av nåværende president Recep Tayyip Erdogan, så søndag ut til å ha vunnet 316 av 550 plasser, med støtte fra over 49 prosent av velgerne.

Resultatet er en seier for demokratiet, sa Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu da resultatet var klart.

– Forhåpentlig vil vi tjene dere godt også i de neste fire årene, og i ytterligere fire nye år etter 2019, sa han til sine tilhengere.

Tyrkias president Tayyip Erdogan og sittende statsminister Ahmet Davutoglu kan glede seg over framgang for regjeringspartiet AKP på meningsmålingene den siste uka før valget. Foto: Umit Bektas / X90076
Tyrkias president Tayyip Erdogan og sittende statsminister Ahmet Davutoglu kan glede seg over framgang for regjeringspartiet AKP på meningsmålingene den siste uka før valget. Foto: Umit Bektas / X90076

– Ingen store endringer

En seier til AKP og president Recep Tayyip Erdogan kan øke den dype splittelsen i Tyrkia, mellom konservative som hyller Erdogan som sin helt, og sekulære, vestligorienterte tyrkere som er svært mistenksomme overfor Erdogans stadig mer autoritære trekk og islamistiske idealer, skriver Reuters.

– Det kommer til å bli mer av det samme. Erdogan vil fortsette å befeste sin makt, sier Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Det vil skje enten gjennom en folkeavstemning om et styrket presidentembete – som det kan tenkes at han vinner – eller på annet vis, selv om ikke AKP skulle få to tredels flertall, ifølge Wigen.

Ingen reprise

Før valget hadde mange ventet seg en reprise av resultatet fra juni, da AKP fikk 41 prosent av stemmene og tapte flertallet for første gang på 13 år. Men i stedet kom regjeringspartiet sterkt tilbake, det største opposisjonspartiet CHP holdt seg på samme nivå, mens nasjonalistpartiet MHP og det prokurdiske partiet HDP tapte oppslutning.

– Det skyldes i første rekke at nasjonalistpartiet MHP mislyktes med sin strategi om å si nei til en koalisjonsregjering med AKP, sier Wigen til NTB.

– Selv om nasjonalistene ikke foretrekker Erdogan i utgangspunktet, så foretrekker de uansett en sterk og samlende leder framfor svakhet.

Anspent

Det kurdiske partiet HDP holdt lav profil i valgkampen etter å ha blitt utsatt for en rekke angrep, blant annet under en fredsmarkering i Ankara der over 100 personer ble drept av selvmordsbombere. Partiet så ut til å holde seg akkurat over sperregrensa på 10 prosent. I den kurdiskdominerte byen Diyarbakir var stemningen søndag kveld anspent og etter at resultatet ble klart startet sammenstøtene.

– Folk vet ikke riktig hva som vil skje, det er ganske urolig. De vet ikke hva som kommer til å hende i landet, sa Özgur Cenngiz fra Stockholm til nyhetsbyrået TT.

Mens blant AKP-tilhengerne var det jubel og lettelse som preget valgkvelden.

– Recep Tayyip Erdogah har ikke bare blitt en europeisk leder, men en verdensleder. Vi tror på ham, stoler på ham og med Guds hjelp kan han få til alt, sa Yasin Aktai under feiringen nær partiets hovedkontor i Istanbul.

Personvernpolicy