Rykter sier Russland vil busse flyktninger til Norge

Norskrussisk grense ved Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes.
Norskrussisk grense ved Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Et stort antall flyktninger og migranter lever under kummerlige forhold i russiske grensebyer. Myndighetene har ifølge rykter en upopulær løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har hørt fra folk som kjenner området at om lag tusen flyktninger befinner seg i Nikel og Zapoljarnyj. Det sies de ikke har de godt, og sover på jernbanestasjonen og i offentlige bygg. Lokale myndigheter diskuterer offentlig transport derfra til Storskog, sier fylkespolitiker i Finnmark Remi Strand (Ap) til iFinnmark.

Strand var torsdag og fredag i Russland i forbindelse med Grensesamarbeidsdagene, og fungerte som leder for den norske delegasjonen.

Norges generalkonsul i Murmansk, Ole Andreas Lindeman, sier til Nordlys at han er kjent med ryktet. Når flyktningene setter foten på norsk jord og ber om asyl, har de etter internasjonal lov rett til å bli mens søknaden behandles.

– Hvis russiske myndigheter setter opp en slik organisert bussrute, ville det være et brudd på folkeretten, mener Strand.

The Independent Barents Observer meldte torsdag at russiske grensevakter nå stanser personer uten Schengen-visa ved Titovka ti mil fra grensen. Hvor effektiv kontrollen er, er usikkert. Nikel og Zapoljarnyj er nærmere Norge enn Titovka.

Personvernpolicy