Organisasjoner raser over bistandskutt

Å kutte i bevilgninger til fattige mennesker og land er etter vår oppfatning uverdig, sier preses i kirken Helga Haugland Byfuglien. Hun er ikke like glad for alt i regjeringens tillegg til budsjettet fredag.-Vi skal gi rom til flyktningene, men vi er skeptiske til at dette rammer andre som er avhengige av vår bistand, sier hun.
Å kutte i bevilgninger til fattige mennesker og land er etter vår oppfatning uverdig, sier preses i kirken Helga Haugland Byfuglien. Hun er ikke like glad for alt i regjeringens tillegg til budsjettet fredag.-Vi skal gi rom til flyktningene, men vi er skeptiske til at dette rammer andre som er avhengige av vår bistand, sier hun. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpeorganisasjonene er i harnisk over regjeringens forslag om å kutte bistanden med over 4,2 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et svik mot de fattigste, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Kuttene er langt større enn det organisasjonene hadde fryktet på forhånd. Hardest går de ut over støtten til sivilt samfunn i utviklingsland gjennom norske og internasjonale frivillige organisasjoner, som foreslås kuttet med nesten 1 milliard kroner – fra 1,6 milliarder kroner til drøyt 670 millioner.

Les også: Strengere regler skal få asylsøkere til å droppe Norge

– Voldsomt

– Dette vil smerte voldsomt. Disse dramatiske kuttene vil ramme mennesker som allerede lever på et eksistensminimum – det er umulig å kutte så mye uten at det faktisk får konsekvenser for andre menneskers liv. Rike Norge burde holde seg for god til å bruke verdens fattige som salderingspost, sier Helland.

Regjeringen foreslo fredag å bruke over 7,3 milliarder bistandskroner på flyktningtiltak i Norge. Det er en økning på 5,4 milliarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig økes bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder til 34,8 milliarder kroner.

Les også: Partiene innleder samtaler om asylforlik

– Kortsiktig, uklokt, uverdig

Generalsekretær Tove Wang i Redd Barna mener at regjeringen er helt i utakt med befolkningen og peker på en fersk spørreundersøkelse som viser at et flertall ikke ønsker å belaste bistandsbudsjettet for å finansiere flyktningtiltak her hjemme.

– Et så stort kutt i bistand til fattige land har vi aldri før vært vitne til. Norge går fra å være best til å konkurrere om å være verst i klassen. At det største kuttet i tillegg gjøres i støtten til sivilsamfunn og de som kjemper for menneskerettigheter i andre land, er kortsiktig og uklokt, sier Wang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun får støtte av norske biskoper.

– De som har minst, skal ikke betale mest. Å kutte i bevilgninger til fattige mennesker og land er etter vår oppfatning uverdig, sier preses i kirken Helga Haugland Byfuglien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er vi ikke glade for. Vi skal gi rom til flyktningene, men vi er skeptiske til at dette rammer andre som er avhengige av vår bistand, sier Byfuglien.

Les også: – Det er på grensen til uansvarlig

Dreining

I forslaget fra regjeringen heter det at reduksjonen i noen grad vil kunne oppveies av forslaget om en historisk satsing på humanitær bistand.

– Dette forutsetter imidlertid at organisasjonene er i stand til å levere effektiv humanitær bistand der det trengs, heter det i forslaget. (©NTB)

(©NTB) (©NTB)