Flyktninger tvinger regjeringen til skatterevers

Solberg: – Stemning for at dette er et felles nasjonalt ansvar. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil påføre oss ekstra utgifter på rundt 85 milliarder kroner de neste seks årene. Det tvinger regjeringen på defensiven i skattepolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De grepene vi nå foreslår, er helt nødvendige for å sikre bærekraft og ansvarlighet i asyl- og flyktningpolitikken, sier Fremskrittsparti-leder og finansminister Siv Jensen etter pressekonferansen fredag.

Under pressekonferansen redegjorde Jensen og statsminister Erna Solberg (H) for den dramatisk endrede situasjonen som har oppstått, etter at et stort og økende antall flyktninger søker seg til Norge. Ved utgangen av neste år, regner regjeringen med at det vil ha kommet 33.000 nye flyktninger hit til landet, mens flyktningtilstrømningen de neste seks årene, vil koste rundt 85 milliarder kroner.

Se videointervju med Erna Solberg øverst i artikkelen.

Regjeringen foreslår økte bevilgninger til politiet, utlendingsmyndighetene og ikke minst 3,4 milliarder til drift av asylmottak.

Les også: Venstre vil ta imot 500 flere kvoteflyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutter 2,2 milliarder mindre

Bare neste år anslår regjeringen at flyktningstrømmen vil koste 9,5 milliarder kroner,

– I den ekstraordinære situasjonen vi nå står overfor, med en betydelige økning i antall asylsøkere og utgiftsøkningene det medfører, er det nødvendig å hente inndekning også på skattesiden. Regjeringen foreslår enkelte justeringer i skatteopplegget som tidligere er foreslått for Stortinget, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Artikkelen fortsetter under videoen.

VIDEO: Jensen mener tallene er usikre

Regjeringen vil blant annet gå med på å droppe det foreslåtte kuttet i formuesskatten, fra 0,85 til 0,8 prosent, og øke nivåene i den nye trinnskatten for lønnsinntekter med 0,1 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at skatteinngangen neste år, hvis forslaget blir vedtatt, reelt vil bli 1,8 milliarder kroner høyere enn det regjeringen opprinnelig ønsket i forslaget til statsbudsjett for 2016. Helårseffekten av de foreslåtte endringene er 2,2 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Verken regjeringens statsbudsjett eller sosialdemokratene har skjønt det

Provoserer KrF

I tillegg ønsker regjeringen å hente 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet neste år og bruke pengene til å betale ekstrakostnaden, riktignok etter å ha økt budsjettet med 1,2 milliarder kroner.

Allerede i sine første kommentarer til forslaget fra regjeringen fastslo KrF-leder Knut Arild Hareide at det blir «meget krevende» å bli enige med regjeringspartiene i budsjettforhandlingene, som starter tirsdag neste uke. Både KrF og Venstre er sterkt kritisk til å bruke bistandsmidler til å løse flyktningsituasjonen.

– I Norge har vi lang tradisjon for å stå sammen i kriser. I den dugnaden landet står overfor nå, må alle bidra. De som har mest, må bidra mest. Det er KrFs utgangspunkt. Regjeringens største innsparing er å ta fra verdens fattige og mennesker på flukt, sier Hareide.

VIDEO: Se hele pressekonferansen her: