Cameron advarer britene mot «norsk» EU-løsning

Storbritannia bør absolutt ikke følge «Norges vei» i forholdet til EU, mener statsminister David Cameron.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han kom med advarselen i en tale i Parlamentet onsdag, før han skulle til Island for å delta på Nordic Future Forum på Island. Arrangementet foregår samtidig med Nordisk Råds møte i hovedstaden Reykjavik.

EU-motstandere i Storbritannia har foreslått at landet kan melde seg ut av unionen og i stedet satse på en tilknytning som ligner på den Norge har i dag. Men Cameron mener dette vil være en dårlig løsning.

– Norge betaler faktisk dobbelt så mye per innbygger til EU som vi gjør. De tar inn dobbelt så mange migranter per innbygger som oss. Men de har naturligvis ingen plass ved bordet, ingen mulighet til å forhandle, sa statsministeren, som rettet en sterk anbefaling til sine landsmenn om ikke å satse på en «norsk» løsning i EU-spørsmålet.

Les også: Oslo-forskere gir britene råd om livet utenfor EU

– Norge fikk dårlig avtale

Talen onsdag var Camerons klareste støtteerklæring til ja-siden i den britiske EU-debatten på lang tid, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I en folkeavstemning innen utgangen av 2017 skal britene avgjøre om de skal forbli i EU eller melde seg ut. Meningsmålinger den siste tiden har vist at forspranget til dem som vil beholde EU-medlemskapet, skrumper inn.

UK Independence Party (UKIP) har gjentatte ganger framholdt at Norge, Island og Sveits klarer seg bra utenfor EU. Partiet lar seg ikke overbevise av Camerons oppfordring om ikke å velge samme EU-tilknytning som Norge.

Hvis Storbritannia velger seg ut og så framforhandler en avtale med EU, vil den kunne bli langt bedre enn EØS-avtalen Norge forholder seg til, ifølge UKIP-politiker Douglas Carswell.

– Grunnen til at Norge fikk en så dårlig avtale, er at den politiske eliten i Oslo ville at Norge skulle bli med i EU. Så de forhandlet som en foranledning for medlemskap, sier Carswell til BBC.

Skeptisk Solberg

Statsminister Erna Solberg sier til NTB at hun ikke tror en EØS-avtale er en god modell for Storbritannia.

– Cameron sier vel egentlig det samme som jeg sa da jeg var i Storbritannia for to år siden, at jeg ikke trodde EØS-avtalen var en avtale som ville møte Storbritannias behov for fremtiden, sier Solberg.

– Storbritannia er et stort land med en stor finansiell sektor, og å være medlem av det indre marked med de fire frihetene, men ikke få direkte mulighet til å påvirke regelverket, tror jeg ikke Storbritannia vil føle seg tjent med. Jeg tror ikke heller de som ser til Norge, har tatt innover seg det.

– Følger Brussel lojalt

Cameron fikk også støtte for sitt syn fra Norges tidligere utenriksminister Espen Barth Eide tidligere denne uken.

– Som EØS-medlem deltar vi ikke i beslutningstakningen i Brussel, men retter oss lojalt etter Brussel avgjørelser, skriver han i en kronikk i avisa The Guardian.

Innvandringen til Norge er «enda høyere» enn i Storbritannia, skriver Eide, som i dag er FNs spesialutsending til Kypros. Han hevder at Norges forhold til EU skyldes at vi to ganger «mislyktes med å sikre støtte» til fullt medlemskap.

Tidligere har europaminister Vidar Helgesen (H) oppfordret britene til ikke å gjøre som Norge i EU-spørsmålet. I et intervju med NTB i februar i år gjorde han det klart at han mener det vil være best for Storbritannia å bli værende i unionen.

Personvernpolicy