Vil streame livebilder fra Haram al-Sharif i Jerusalem

Snart kan alle følge med på hva som skjer på Haram al-Sharif, plassen jødene kaller Tempelhøyden, som ligger i hjertet av Jerusalems gamleby.
Snart kan alle følge med på hva som skjer på Haram al-Sharif, plassen jødene kaller Tempelhøyden, som ligger i hjertet av Jerusalems gamleby. Foto: Ammar Awad / X90085
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel og Jordan er enige om å montere overvåkingskamera rundt Haram al-Sharif og vil streame bildene live på internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både al-Aqsa-moskeen og Klippedomen ligger på Haram al-Sharif, området jødene kaller Tempelhøyden og som ligger i hjertet av Jerusalems gamleby, som har vært okkupert av Israel siden 1967.

Området administreres av Jordan gjennom den islamske Waqf-stiftelsen, men det er Israel som til enhver tid avgjør hvem som får adgang.

Jøder har adgang til Haram al-Sharif, men har forbud mot å be der. Høyrenasjonalistiske israelere har gjentatte ganger trosset forbudet, noe som har ført til sammenstøt og uro.

Israel og Jordan ble i helgen enige om å montere overvåkingskamera på området, og bildene fra disse skal streames live på internett slik at alle til enhver tid får innsyn i hva som skjer der.

Ifølge en jordansk regjeringskilde vil overvåkingskameraene bli installert «i løpet av dager, ikke uker».

– Kameraene skal først og fremst vise at Israel ikke bryter status quo og vise hvor provokatørene egentlig kommer fra, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i helgen.

Palestinas utenriksminister Riyad al-Maliki anklager Israel for å ville bruke videoopptakene til å pågripe muslimer som kommer til al-Aqsa-moskeen for å be.