Romleir stenges i Malmö

Miljøinspektør Jens Arktin i Malmö henger opp informasjon ved migrantleieren i Industrigatan i Malmö. Leiren skal stenges, og beboerne har fire dager på å forlate stedet.
Miljøinspektør Jens Arktin i Malmö henger opp informasjon ved migrantleieren i Industrigatan i Malmö. Leiren skal stenges, og beboerne har fire dager på å forlate stedet. Foto: Drago Prvulovic / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Malmö i Sør-Sverige har bestemt at en omdiskutert teltleir som har huset 200 fattige EU-migranter, skal stenges.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beboerne må forlate leiren i Industrigatan innen 1. november, opplyser miljønemnda i Malmö. De som ikke følger påbudet, kommer til å tvinges bort av politiet, og eiendelene deres, inkludert campingvogner og biler, blir kastet.

– Det er et uvanlig tiltak, men en siste mulighet for oss til å sørge for at denne vanskelige situasjonen for dem som bor i området, opphører, sier Jeanette Silow, som leder byens etat for miljø- og helsevern på en pressekonferanse tirsdag.

Et femtitall romfolk fra leiren samlet seg tirsdag ettermiddag utenfor byens rådhus i protest mot beslutningen.

Les også: – Norge plikter å gi tilreisende romfolk tak over hodet

– Leiren betyr alt for oss. Den er vårt hjem, det er her vi lever og spiser, sier en av beboerne, Sonia Dumitrus.

Miljøetaten mener leiren utgjør en fare både for allmennheten og for beboerne. Det er de som bor der, uenige i. Mange av dem forteller at alternativet er at de slår leir ett annet sted – eller bor på gata.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malmö by kommer til å opprette et evakueringssenter med rundt 50 plasser, og det planlegges også et vinterherberge med rundt 40 plasser. Alle som ønsker det, har dessuten mulighet til å søke om å få hjemreisen dekket.

Leiren står på en privateid, ubrukt industritomt midt i Malmö mot grunneierens vilje.

Les også: – Det er en menneskerett å ta rombarn ut av skolen