Forsvarsministeren med klare «jentekrav» til Forsvaret

Leder i Vernepliktsutvalget, Jonni Helge Solsvik overleverer utvalgets rapport til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Forsvaret har en stor jobb å gjøre for å tilrettelegge bedre for kvinner, fastslår rapporten.
Leder i Vernepliktsutvalget, Jonni Helge Solsvik overleverer utvalgets rapport til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Forsvaret har en stor jobb å gjøre for å tilrettelegge bedre for kvinner, fastslår rapporten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste høst rykker de første vernepliktige jentene inn i Forsvaret. De skal bli møtt med klær og utstyr som passer og slippe sexistisk sjargong, er forsvarsministerens klare forventning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mottok tirsdag råd om hvordan verneplikten bør organiseres i fremtiden fra det regjeringsoppnevnte Vernepliktsutvalget.

En av hovedanbefalingene er at Forsvaret må tilrettelegge langt bedre for kvinner enn det gjør i dag. Og det haster, med tanke på at kvinner fra neste år får plikt til å avtjene førstegangstjeneste, påpeker utvalget.

Les også: USA stanser Forsvarets salg av transportfly

For store sko

I rapporten pekes det på at selv etter 37 år med kvinner i militæret, så sliter Forsvaret fremdeles med å skaffe uniformer, sko og stridsutstyr tilpasset kvinner. Heller ikke bygninger og sanitæranlegg er tilpasset soldater av begge kjønn.

«Dette blir ofte fremstilt som forsyningsproblemer, men er i realiteten et holdningsspørsmål», slår rapporten fast.

Utvalget mener også en utbredt mannssjåvinistisk kultur er en utfordring flere steder i Forsvaret. Sexistiske huskeregler for våpenbruk og bruk av kart og kompass av typen «Inn i Trusa, Opp i Musa», er blant historiene utvalget har fått høre om under arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Det meste gikk galt i norsk antiterrorøvelse

Ikke like krav

«Innføring av allmenn verneplikt vil kunne føre til at kvinner ikke i like stor grad som før vil (...) akseptere å tilpasse seg kravene i Forsvarets mannsdominerte kultur. Det vil derfor være av enda større betydning enn før å utvikle en kultur som verdsetter og utfordrer både kvinner og menn på deres egne premisser», skriver utvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget mener også det ikke er nødvendig at de fysiske kravene til menn og kvinner må være like i alle sammenhenger.

– Det kan bety at vi i fremtiden vil kunne se forskjeller i kvinneandel mellom ulike avdelinger. Det er ikke et problem så lenge det ikke medfører en skjult forskjellsbehandling mellom menn og kvinner, uttalte utvalgsleder Jonni Helge Solsvik (H) under overleveringen.

– Lederspørsmål

Forsvarsministeren sier hun har klare forventninger til at Forsvaret vil tilrettelegge bedre for kvinner når det første kullet med vernepliktige jenter kommer til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsvaret jobber for tiden intenst med å skaffe personlig bekledning og utrustning, samt tilrettelegge bygg og kaserner til jentene. Det aller meste skal være klart til høsten, sier Eriksen Søreide til NTB.

Hun sier det er «ekstremt viktig» for departementet at Forsvaret tar utfordringene knyttet til kultur og holdninger på alvor.

– De må se på dette som et lederspørsmål på alle nivåer, sier hun.

– Samtidig skal vi være forsiktig med å generalisere, for dette er ikke gjengs overalt i Forsvaret, men eksempler på en ukultur som man må ta tak i, sier hun, og peker på at den siste vernepliktsundersøkelsen viste at 88 prosent av jentene i militæret trivdes, mot bare 80 prosent av guttene.

Utvalgets råd går inn som ett av flere innspill til ny langtidsplan for Forsvaret, som skal legges fram til våren.

Utvalget anbefalte også å åpne for differensiert varighet av verneplikten på henholdsvis 6, 12 og 18 måneder, samt legge ned Forsvarssjefens styrkebrønn til fordel for en reservestyrke i hver forsvarsgren. (©NTB)