Økning i antall asylsøkere fra Afghanistan til Norge

Palestinere deltar i fredagsbønnen i Jerusalems gamleby foran Klippedomen på Haram al-Sharif.
Palestinere deltar i fredagsbønnen i Jerusalems gamleby foran Klippedomen på Haram al-Sharif. Foto: Ammar Awad / X90085

Samtidig som Norge opplever en nedgang i antall syriske asylsøkere, kommer stadig flere enslige menn fra Afghanistan til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tidligere har det vært mest enslige mindreårige asylsøkere som kommer fra Afghanistan. Nå ser vi at stadig flere voksne, og da også enslige menn, søker asyl i Norge, sier Utlendingsdirektoratets (UDI) sjef, Frode Forfang, til NTB.

Fra 5. til 19. oktober har antall asylsøknader fra personer med afghansk statsborgerskap økt fra 289 til 493, viser statistikk fra UDI. Ifølge Forfang er økningen i antall asylsøkere fra Afghanistan en trend i flere europeiske land.

– Det jeg kan si om det, er at en del av denne gruppen vil kunne forvente å få avslag på asylsøknaden i Norge. Det gjelder dem som ikke tilhører sårbare grupper slik som enslige kvinner og barnefamilier, sier Forfang.

Les også: UDI dropper krav til brannsikring i akutte asylmottak

Stor usikkerhet

Forrige uke kom det 1.867 asylsøkere til Norge. Det er en liten nedgang fra 2.000 uken før.

– Vi kan se en viss utflating i de siste tre ukene. Det er stor usikkerhet om dette er en utflating som vil vedvare, eller en pause før vi får et større antall til Norge igjen. Antall flyktninger fra Tyrkia til Hellas har vært på sitt høyeste i de siste dagene. Dette skaper en stor usikkerhet om hva vi kan forvente, forklarer Forfang.

Blant de øvrige asylsøkerne kom 264 fra Irak og 114 fra Eritrea.

De to foregående ukene ble det til sammen registrert henholdsvis 1.946 og 2.000 asylsøknader. Til sammenligning ble det registrert 1.047 asylsøknader i hele oktober måned i fjor. Rundt en femdel av dem kom fra Syria.

Les også: Norske islamister oppsøker asylmottak

Unormale sesongsvingninger

Ifølge Forfang var det for noen uker tilbake en kraftig økning i antall asylsøkere fra Irak. Nå er det flest fra Afghanistan.

– Eritrea-ankomstene vil gå ned om vinteren, da er det vanskeligere å ta seg over Middelhavet. Normalt er det sesongsvingninger. Men nå ser vi at tallene øker sent på året. Det strider litt imot det som er vanlig fra tidligere år. Det kan også bety at vi må forberede oss på en økning til Norge de neste ukene, men vi kan ikke si det sikkert, sier Forfang.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus