Russisk «spionskip» utenfor norskekysten

Mandag ettermiddag befant det russiske fartøyet Yantar seg utenfor Hammerfest.
Mandag ettermiddag befant det russiske fartøyet Yantar seg utenfor Hammerfest. Foto: SKJERMDUMP/MARINE TRAFFIC
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det angivelige russiske spionskipet Yantar opererer for tiden ved norskekysten utenfor Lofoten. Amerikanerne frykter at skipet kartlegger internasjonale kommunikasjonskabler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etterretningstjenesten følger kontinuerlig den militære aktiviteten i våre nærområder og nordområdene og vi varsler om eventuelle avvik fra normalbildet til norske myndigheter. For å sikre at vi har et mest mulig korrekt bilde av aktiviteten, samarbeider vi med allierte nasjoner, sier sjef for etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, til VG.

Ifølge den amerikanske avisen New York Times er det russiske forskningsfartøyet trolig et spionskip.

Det russiske forskningfartøyet Yantar, som amerikanske etterretningskilder hevder er et spionskip, skal ifølge nettsiden Marine Traffic operere i norsk farvann.

På nettsiden kan du se posisjonene for ulike marinefartøyer.

Overfor VG understreker Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) at skipet seiler langs norskekysten i henhold til alle lover og regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske ambassaden i Oslo kunne ikke kommentere saken da VG tok kontakt mandag ettermiddag.

Marine Traffic sine hjemmesider viser at skipet var utenfor Nordland i 01-tiden natt til mandag. Det ser ut til at skipet har gått langs hele norskekysten med start like nord for Haugesund.

Les også: Russisk fartøy stakk av da ubåtjakten startet

Frykter sabotasje

Ifølge aldrimer.no. skal fartøyet ha utstyr ombord til å kutte undersjøiske kabler.

Tidligere har skipet vært observert langs USAs østkyst mot Cuba.

– Jeg er bekymret hver dag over hva russerne kanskje holder på med, sier kontreadmiral Frederick J. Roegge, som er kommandør over den amerikanske marinens Stillehavsflåte, til New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste månedene har skipet også blitt observert utenfor Karibia, det vestlige Atlanterhavet og ifølge amerikanske myndigheter for nær amerikanske installasjoner, skriver New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet kan være avlytting

Ifølge avisa frykter enkelte amerikanske forsvarskilder at Russland driver omfattende kartlegging av undersjøiske, fiberoptiske kommunikasjonskabler.

Formålet kan også være å drive avlytting. 95 prosent av den globale kommunikasjonstrafikken går via undersjøiske kommunikasjonskabler, og amerikanske forsvarskilder frykter at disse kan saboteres i en konfliktsituasjon.

Yantar er eid, bygget og drevet av den russiske marinen og ble satt inn i tjeneste i mai.
I fjor ble det registrert undervannsaktivitet i skjærgården i Sverige. Da ble det fra svenske myndigheter konkludert med at det «utenfor enhver rimelig tvil» hadde vært krenkelser av en fremmed makt.

Les også: Ubåtalarm i Stockholm