Brende overrasket over Støres kritikk

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen har vært meget skarp mot Russland.
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen har vært meget skarp mot Russland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Regjeringens harde tone overfor Russland kan gjøre det vanskeligere å takle asylstrømmen i nord, frykter Jonas Gahr Støre (Ap). Utspillet overrasker utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strid om omstendighetene rundt de mange asylsøkerne som kommer til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark, har forverret et allerede iskaldt norsk-russisk forhold.

– Regjeringen har vært meget skarp mot Russland. Det er berettiget å kritisere Russlands handlinger i Ukraina, og det har støtte i Stortinget. Men samtidig må det brukes tid og energi på å ivareta et godt naboforhold. Mitt inntrykk er at regjeringen har lagt mindre vekt på det, sier Støre i et intervju med Klassekampen.

Arbeiderpartiets leder var selv utenriksminister fra 2005 til 2012.

Han viser til at forholdet til Russland er en balansegang mellom sikkerhetspolitiske realiteter og å utvikle gode relasjoner lokalt.

Les også: Putin anklager Vesten for dobbeltspill

– Stå sammen

Forholdet mellom Norge og Russland er inne i sin mest trøblete fase siden den kalde krigens dager. Ukraina-krisen har utløst gjensidige straffetiltak og politisk isfront.

Utenriksminister Brende sier Norges reaksjon på Russlands «folkerettsbrudd i Ukraina, og mot den russiske vetopolitikken i FNs sikkerhetsråd når det gjelder Syria, har vært tydelig og målrettet».

– Samtidig har vi søkt å fortsette samarbeid som er i vår felles interesse. Jeg er glad for at et samlet Storting har stilt seg bak regjeringens Russland-politikk, skriver han i en epost til NTB.

– Vi er i en krevende utenrikspolitisk situasjon. Det er viktig at vi både står sammen utad – med våre venner og allierte – og innad som nasjon. Jeg er derfor overrasket over utspillet fra Jonas Gahr Støre om at regjeringen angivelig har vært for tydelig i sin kritikk av Russland, sier Brende.

– Bevare balanse

Statsviter Andrea Nilssen ved Universitetet i Oslo har skrevet masteroppgave om Norges Russland-retorikk.

– Når regjeringen uttaler seg om Russland, er det en krassere retorikk som kommer fram, sier hun til NRK.

– Det er også et gjennomgående trekk at man legger vekt på det sikkerhetsmessige, mens det bilaterale blir mer som et haleheng, sier Nilssen.

Støre understreker at Russland har et ansvar for å sørge for at situasjonen ved grensestasjonen løser seg.

– Kunsten i utenrikspolitikken er å bevare en balanse som gjør at slike situasjoner vi nå ser på grensa, ikke kommer ut av kontroll, sier han.

UD opplyser at regjeringen er i løpende kontakt med Russland om saken.

– Det store antallet flyktninger på grensen med Russland i nord er en helt ny situasjon for Norge. Dette er en utfordring som må håndteres klokt. Jeg er glad for at Støre gir uttrykk for støtte til dette arbeidet, sier Brende.

– Ingen bevisst politikk

1.600 asylsøkere har i år kommet fra Russland til Norge, de aller fleste av dem syrere.

Tirsdag kom Norges regjering med en ny instruks om å returnere flyktninger som har lovlig opphold i Russland. Russland besvarte instruksen med å utvise asylsøkere før de slipper over grensen.

Norsk politi mener det nå langt på vei er blitt umulig å returnere asylsøkerne, nettopp fordi mange av dem er utvist fra Russland og har fått innreisenekt.

Overfor NRK avviser russisk UD at de har en bevisst politikk med å sende syriske asylsøkere nordover mot Norge, og at det er noen forskjellsbehandling av Finland og Norge.

Personvernpolicy