Politiet bekrefter rasistisk motiv bak skoleangrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

21-åringen som utstyrt med sverd drepte en elev og en lærerassistent, samt såret en elev og en lærer, var motivert av hat og rasisme, bekrefter svensk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funn i 21-åringens bolig, oppførselen hans på stedet og klærne han var iført under angrepet bekrefter dette, opplyser pressetalsmann Peter Adlersson til nyhetsbyrået TT.

– Vi konstaterer at det finnes et hatkriminalitetsmotiv og at det finnes rasistiske fortegn, sier politileder Niklas Hallgren til Aftonbladet fredag morgen.

Politiet baserer også konklusjonen på hvordan gjerningsmannen ser ut til ha valgt ut ofrene sine på Kronan skole før han selv ble skutt og drept av politiet.

90 prosent av elevene ved skolen har utenlandsk bakgrunn.

Les også: Sverige i sjokk etter skoleangrep i Trollhättan

To drept, to såret

En 17 år gammel elev og en 20 år gammel lærerassistent ble drept i angrepet torsdag formiddag. En 15 år gammel elev og 41 år gammel lærer ligger alvorlig såret på sykehus.

Den 21 år gamle gjerningsmannen ble skutt av politiet på stedet. Han døde senere på sykehus. De to politibetjentene som skjøt ham, er nå tatt ut av tjeneste, og skuddene mot gjerningsmannen skal granskes, noe som er standard prosedyre når politi bruker våpen i tjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to som ble drept har begge utenlandsk bakgrunn.

Les også: Sverige: Gjerningsmannen i Trollhättan er død

Avskjedsbrev

21-åringen etterlot seg et avskjedsbrev, men politikommissær Thord Haraldsson ønsket fredag formiddag ikke å opplyse noe om innholdet i brevet.

Politiet opplyser også at 21-åringens bil er beslaglagt og skal undersøkes. Ifølge Göteborgs-Posten er det funnet flere kniver i bilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

21-åringen var bevæpnet med et sverd og en flere desimeter lang kraftig kniv da han utførte skoleangrepet torsdag. han var iført svart kappe, svart hjelm og svart ansiktsmaske. I svenske medier og på internett har forkledningen blitt sammenlignet med Darth Vader fra Star Wars.

Andre har påpekt at han hadde på seg en tysk Stalhelm-hjelm fra andre verdenskrig og en paintball-maske og at han var utkledd som Karl Ruprecht Kroenen fra filmen Hellboy. Det påpekes på nettforum at 21-åringen bevisst kan ha valgt skolen Kronan på grunn av navnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiet: – En av de alvorligste hendelsene i svensk historie

Mot innvandring

21-åringen har på Facebook og YouTube etterlatt seg spor som viser at han var fascinert av en nyfascistisk blogger. Han har vist stor interesse for Adolf Hitler og Nazi-Tyskland, og har på Facebook likt en kampanje for folkeavstemning om innvandring.

Avisen Expressen påpeker at han også var interessert i dataspill og at han viste interesse for det høyreorienterte innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna, og han var kritisk til islam.

Ifølge politiet arbeidet 21-åringen som praktikant i en bedrift i Trollhättan. En kollega har beskrevet 21-åringen som svært rolig og innesluttet.

Breivik

– Det er en forferdelig hendelse. Tankene går i retning andre hendelser i Sverige av denne typen kriminalitet. Jeg tenker på Lasermannen og Peter Mangs i Malmö, men også på Breivik i Norge, sier Sveriges justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet jo ikke hvordan han hadde tenkt å fortsette. Alt peker vel på at politiet gjennom sin inngripen har reddet liv, sier statsråden.

Også en 20 år gammel elevassistent fremheves som livredder. Assistenten var den første som mistet livet i angrepet.

– Alt jeg vet er at han brydde seg om andre og ikke seg selv, og at han forsøkte å beskytte barna. Han var den eneste som klarte å stoppe gjerningsmannen. Han er en konge og en helt for hele byen, sier offerets storebror til Expressen.

Tenner lys

Mennesker fortsatte fredag morgen å strømme til skolen for å tenne lys, legge ned hilsener og vise sympati.

Politiet fortsetter etterforskningen ved å granske 21-åringens bakgrunn på flere nivåer.

– I og med at gjerningsmannen nå er død, så har det ikke noen betydning for den videre saksgangen, men for de rammede, de pårørende og lokalsamfunnet, kanskje til og med for hele Sverige, er det behov for å vite så mange detaljer som mulig, sier Hallgren.

Löfven: – Jeg kjenner stor sorg

Etterforsker: – Han gikk fra dør til dør