Forsker: – Spesielt å bruke kniv under skoleangrep

Skoleangrepet i Trollhättan ble utført med et sverd og var rettet mot en skole i en relativt fattig bydel. Det er atypisk, ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når angrepet sammenlignes med skolemassakre i land som USA, Tyskland og Finland er det spesielt at den 21-årige gjerningsmannen i Trollhättan ikke brukte skytevåpen.

– Det er veldig spesielt med kniv i Sverige, sier Bjørnebekk til NTB.

Les også: Drept elevassistent ofret seg for elevene

Problemskole

Ved tidligere skoleangrep har det vanligvis vært skoler i relativt velstående strøk som er blitt angrepet. Slik var det ikke i Trollhättan.

Kronan skole ligger i en bydel der det bor mange innvandrere, og skolen har fått kritikk for både utrygt miljø og dårlig opplæring av minoritetselever.

Samtidig har gjerningsmannen Anton Lundin-Pettersson flere likhetstrekk med personer som har stått bak skolemassakre i andre vestlige land, blant annet ved at han ga uttrykk for rasistiske holdninger.

Han beskrives også som en stille person som ikke gjorde så mye ut av seg, noe som også er typisk, ifølge Bjørnebekk, som er fersker ved Politihøgskolen i Oslo.

Les også: Sverige i sjokk etter skoleangrep i Trollhättan

– Terrorhandling

For at noe skal kunne kalles en skolemassakre, skal angrepet ha krevd minst tre liv.

– Dette angrepet har karakter av en skolemassakre. Det kan også virke som om det er et politisk angrep ut fra det lille som har kommet fram, og da kan det også karakteriseres som en terrorhandling, sier Bjørnebekk.

Ifølge Bjørnebekk kan gjerningsmenn bak skolemassakre deles inn i tre kategorier.

– I den første gruppen er det personer med klare psykopatiske trekk. De er ideologisk orienterte og opptatt av makt og kontroll og har gjerne storhetstanker om seg selv, sier hun.

Psykiatri og traumer

– I den andre gruppen dreier det seg om psykiatri, og personene lider ofte av paranoid schizofreni. Disse har også storhetstanker om seg selv, dessuten har de en helt skjev fortolkning av verden, og de kan også ha hat- og hevntanker, opplyser voldsforskeren.

Den tredje kategorien består av traumatiserte personer, som har vokst opp med lite ressurser og mye risiko, ifølge Bjørnebekk.

Lundin-Pettersson ga uttrykk for nazi-sympatier og sterke innvandringsfiendtlige holdninger i ulike nettforum. Etter angrepet torsdag ble han hyllet på nettsider knyttet til høyreekstreme miljøer. (©NTB)

Personvernpolicy