Fem asylbranner på kort tid i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til torsdag brant det i nok et planlagt asylmottak i Sverige. Brannen er den femte på kort tid og fant sted bare timer før svenske myndigheter varslet at antall flyktninger og migranter i 2015 kan komme opp i 190.000.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen var det et nedlagt eldrehjem i Perstorp kommune i Skåne som ble rammet. Brannen var begrenset i omfang.

Politiet mener brannen var påsatt.

– Men dette er foreløpige mistanker som kan bli endret etter tekniske undersøkelser, sier Mikael Lindh i politiets Region Syd.

Siden 14. august har det vært brann i ti bygninger som enten var i bruk eller var planlagt som boliger for asylsøkere. De fem siste brannene har skjedd i løpet av en drøy ukes tid.

Rekordmange asylsøkere

Antall branner har økt etter hvert som det har kommet stadig flere migranter og flyktninger, skriver TT.

Migrationsverket la torsdag fram en prognose for inneværende år som viser dobbelt så mange asylsøkere som tidligere antatt. Opptil 190.000 mennesker kan ha søkt asyl i Sverige ved utgangen av året.

For neste år er anslaget på opptil 170.000 asylsøkere, og kostnadene for neste år ventes å stige med 29 milliarder kroner sammenlignet med forrige prognose.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Migrationsverket viser til at det ved slutten av året vil mangle mellom 25.000 og 45.000 boliger for å gi husly til alle de nye asylsøkerne.

Hemmelige bosteder

Malmö kommune besluttet tirsdag å hemmeligholde hvor de bosetter enslige mindreårige asylsøkere. I Umeå har politikerne gjort et tilsvarende vedtak.

Migrationsverket uttalte imidlertid denne uken at effekten av å hemmeligholde bostedene er liten. Før eller siden blir det uansett kjent hvor bostedene opprettes, uttalte utlendingsmyndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hærverk og brannbombe mot flyktningmottak i Sverige


– Feigt

Innenriksminister Anders Ygeman uttalte seg onsdag om brannene. Han kalte handlingene feige og patetiske. Regjeringen har kontinuerlig kontakt med politiet, Migrationsverket og kommunene rundt sikkerhetsarbeid og tiltak, sa han.

Statsminister Stefan Löfven kommenterte onsdag hærverk og funn av en brannbombe i en bygning som skal gjøres om til flyktningmottak i Upplands Väsby utenfor Stockholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er helt overbevist om at de aller fleste i vårt land ikke vil ha dette. Det er ikke det Sverige vi er stolte av, sa Löfven til nyhetsbyrået TT.

Han la til at han er bekymret for den videre politiske debatten.

Ikke i Norge

Justisminister Anders Anundsen (Frp) håper Norge ikke vil oppleve noe lignende.

– Det å brenne ned oppholdssteder for personer som søker beskyttelse er dessverre noe vi har sett i Sverige, og som jeg håper vi ikke kommer til å få se i Norge. Dette er en nedrig handling, sa justisministeren til NTB tirsdag.

Han sier det er vanskelig å svare på hvorfor Sverige og Tyskland har ildspåsettelser på asylmottak, mens Norge hittil har gått klar.

– Jeg håper at god informasjon bidrar til at vi unngår en konfliktnivå som gir de resultatene vi har sett i Sverige. Men det er umulig å utelukke det, sa Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningmøte

Alle de svenske partiene, med unntak av Sverigedemokraterna, har den siste uken hatt flere møter for å enes om en ny, strammere flyktningpolitikk.

– Det foreløpig siste møtet skulle finne sted torsdag ettermiddag, men blir utsatt til fredag fordi partiene trenger mer tid til å forberede sine forslag, opplyser justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson.

Fakta om branner på asylmottak i Sverige i år

* 22. oktober: Det brenner i et nedlagt aldershjem i Perstorp i Skåne, som det var planer om å gjøre om til asylmottak. Politiet mistenker at brannen er påtent.

* 20. oktober: Et asylmottak i Munkedal får omfattende brannskader. Politiet etterforsker saken som mulig mordbrann.

* 18. oktober: En gammel skolebygning i Onsala i Kungsbacka, som det var planer om å gjøre om til asylmottak, brenner ned.

* 17. oktober: En skole i Kånna utenfor Ljungby, som var i ferd med å bli gjort om til asylmottak, brenner ned til grunnen. Politiet mistenker at brannen er påsatt.

* 13. oktober: Det begynner å brenne i en brakke i Arlöv i Skåne. Lokalene skulle dagen etter ha blitt tatt i bruk som mottak for enslige asylbarn.

* 29. En kraftig brann bryter ut i et lagerlokale på en campingplass ved Stenungsund. Deler av lokalet benyttes som asylmottak. Politiet tror brannen er påsatt.

* 15. september: En leilighet i et mottakssenter for enslige asylbarn i Boden blir påtent.

* 16. august: Samtlige beboere på et flyktningmottak i Arboga, der den såkalte Ikea-drapsmannen bodde, flyttes til andre mottak etter at søppelsekker med brannfarlig væske blir funnet ved en yttervegg.

* 16. august: Noen setter opp et brennende trekors ved et asylmottak i Malung.

* 14. august: Det begynner å brenne på et mottakssenter for enslige asylbarn i Värnamo. Brannen er trolig påsatt.

* 20. juli: Mistenkt mordbrann i kjelleren på et asylmottak i Bengtsfors.

* 19. juni: To brannbomber kastes inn i et lokale som er i ferd med å gjøres om til asylmottak i Filipstad.

* 17. juni: En balkong på et asylmottak i Vilhelmina blir påtent, og en buss som tilhører mottaket, får dekkene skåret opp.

* 1. mai: 130 personer blir evakuert fra et asylmottak i Filipstad etter at det begynner å brenne i mottaket.

* 23. mars: Det begynner å brenne på et mottak for enslige asylbarn i Kolbäck. Brannårsaken er ikke kjent.