Frp-nestleder vil stenge grensen mot Sverige

Per Sandberg.
Per Sandberg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninger kan koste Norge 750 mrd. kroner. Nå foreslår nestleder Per Sandberg i Frp å stenge grensen mot Sverige. Han mener også det er uaktuelt å bli med på EUs asylpolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er kostnadene så høye at enten må skattene opp eller velferdsordningene kuttes, meldte NRK onsdag kveld.

750 milliarder er nettokostnaden inkludert skattebidrag fra flyktningene som kommer seg i jobb. Det flyktningene selv bidrar med gjennom arbeid og skatteinnbetaling er med i regnestykket.

Les også: – Flyktninger kan koste Norge 750 milliarder kroner

Frp-nestleder Per Sandberg advarer mot utviklingen.

– Det er svakeste i samfunnet i dag som vil måtte lide for de kuttene i velferd som må komme som et resultat av asylanttilstrømmingen, sier Sandberg til NRK.

Vil stramme inn

Men det finnes alternativer til skatteøkning og velferdskutt, mener Frp-nestlederen.

– Det er å fremme en rekke innstrammingsforslag. Vi må vedta kun midlertidig opphold for dem som kommer til Norge, og stenge grensene, både den ytre grensen i Schengen, men også den indre grensen mot Sverige, sier Frp-nestlederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge fagsjef Dag Bærvahr i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet, er det i prinsippet mulig å sende flyktninger og migranter tilbake til nærmeste trygge land, for eksempel Sverige, etter utlendingslovens paragraf 32 d.

– Men i praksis er det Dublin-samarbeidet som har størst betydning i slike saker, sier Bærvahr til NTB.

Les også: SSB-tall: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver av oss 53 øre dagen

– Sandberg viser sitt sanne ansikt

SVs representant i arbeids- og sosialkomiteen, Karin Andersen, mener Sandberg her viser sitt sanne ansikt når krigens ofre banker på døra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er oppskriften på å sette grupper opp mot hverandre og nøre opp under det statsministeren advarte mot i sin redegjørelse, nemlig faren for høyreekstremisme, sier hun til NTB.

– Å gi krigsflyktningene skyld for velferdskutt er meningsløst og i så fall politisk villet fra Frp om det skjer, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI antar at det med dagens takt kan komme 100.000 asylsøkere til Norge i resten av inneværende stortingsperiode. Om man regner inn en avslagsprosent på 25 og familiegjenforening vil nettotallet blir omkring 127.500 personer.

Venstre mener det er usolidarisk å stenge grensen.

– Å stenge grensen mot Sverige er både usolidarisk mot flyktningene og vårt nærmeste naboland. Norge må i den bistå Sverige og flyktningkrisen må løses i samarbeid med andre europeiske land., sier innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André N. Skjelstad.

– Folk må bevisstgjøres

Forskningsleder Erling Holmøy i SSB sier det er viktig å bevisstgjøre folk på at snillhet koster

– På lang sikt har man ikke noe valg. Man må øke skattene eller skjære ned på offentlige utgifter. Det vi har i oljefondet er ikke nok, sier Holmøy.

Han mener summen på 750 milliarder i langtidskostnader er et realistisk tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at dette tallet kommer fram, sier Holmøy.

Han forklarer at bakgrunnen for at det blir så dyrt er at flyktningene som kommer nå, vil jobbe relativt lite. Etter opphold på ti år eller mer i Norge er det bare litt over halvparten av asylsøkerne som har kommet i arbeid og betaler skatt. For syrere vil det trolig være enda vanskeligere å få jobb, ettersom svært få av dem har høyere utdanning. Tall fra Verdensbanken fra før krigen i Syria brøt ut viser at kun 4 prosent av befolkningen hadde høyskoleutdanning. Det er mye lavere enn andre land i regionen, som Irak og Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uaktuelt å bli med på EUs asylpolitikk

Europaminister Vidar Helgesen (H) sa onsdag at et permanent EU-system for relokalisering av flyktninger kan skje innenfor Schengen-systemet og dermed inkludere Norge. Norge har sagt ja til å bidra til EUs ordning for flytting av 160.000 asylsøkere. Helgesen varslet at Norge vil delta i EU-systemet hvis ordningen blir innført på permanent basis, skriver Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg reagerte momentant og kaller uttalelsen et rent soloutspill.

– Da jeg så uttalelsene fra Helgesen, gikk jeg rett til våre folk i regjering for å høre om Helgesen har forankret dette. Det har han på ingen måte gjort.

For Frp-toppen er det helt uaktuelt at EU skal få bestemme hvor mange asylsøkere Norge skal ta imot.

– Jeg forstår ikke hvorfor vi skal ta imot en andel av 160.000 asylanter i EU. Det kommer kanskje 30.000 asylsøkere til Norge neste år. Det er ingen som foreslår at EU skal ta en andel av dem, sier Sandberg og legger til at i denne saken er nok Høyre og Frp på kollisjonskurs.