Advokater mener bilfritt Oslo sentrum er ulovlig

Her skal det bli bilfritt om MDG får det som de vil.
Her skal det bli bilfritt om MDG får det som de vil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å gjennomføre bilfritt sentrum i Oslo er et så stort inngrep i private rettigheter at Oslo kommune alene ikke har myndighet til å innføre det, mener toppadvokater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunen trenger en lovendring, eller støtte fra regjeringen, skriver Finansavisen.

– For å gjennomføre dette vil byrådet trolig trenge hjemmel i ny lov, eller i det minste få støtte fra statlige samferdselsmyndigheter og andre myndigheter for å innføre forbud mot privat kjøring til og fra egen eiendom i hele Oslo sentrum, sier advokat og partner i tvisteløsningsavdelingen i Arntzen de Besche, Fred Gade, til Finansavisen.

Les også: Ap på Stortinget fortsetter med ny E18

Han får støtte fra kollega Eilif S. Koch i advokatfirmaets eiendomsavdeling.

– Et slikt forbud kan neppe gjøres gjennom et reguleringsvedtak i kommunen. Det vil bety at dagens tillate bruk for sentrumseiendommer i Oslo i større og mindre grad forbys. Dette har et helt annet rettslig vern enn å begrense fremtidig bruk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg presentasjonen av den nye byregjeringen direkte

Oslo får onsdag en ny byregjering, som etter påtrykk fra MDG vil ha alle privatbiler ut av området innenfor ring 1 i Oslo. Det bor rundt 1.000 mennesker i området, som har 90.000 arbeidsplasser.

De to advokatene mener inngrep i rettighetene til parkeringshuseiere og eiere av næringsbygg vil kunne utløse store erstatningskrav. (©NTB)