Rapport: Kvinner lever stadig lenger

Kvinner verden over lever stadig lenger og blir bedre utdannet, men har langt fra de samme arbeidsmulighetene som menn.
Kvinner verden over lever stadig lenger og blir bedre utdannet, men har langt fra de samme arbeidsmulighetene som menn. Foto: Beawiharta / Reuters

Kvinner verden over lever lenger, er mer uavhengige og har bedre muligheter til utdanning enn for 20 år siden, ifølge en ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten forteller at den ventede levealderen for kvinner nå er 72 år, mot 68 år for menn. I 1995 levde begge kjønn i snitt åtte år kortere.

Dødeligheten blant fødende mødre er nesten halvert siden starten av 1990-tallet. Dessuten viser forskning at kvinner gifter seg i høyere alder, noe som bidrar til at de er bedre utdannet og en større del av den totale arbeidsstyrken enn tidligere.

Samtidig avdekker rapporten at barneekteskap fortsatt er et stort problem. Dette berører 26 prosent av verdens kvinner, en nedgang fra 31 prosent i 1995.

Et av FNs bærekraftmål er å utligne forskjellen i sysselsetting mellom kvinner og menn innen 2030. I rapporten som ble sluppet tirsdag, kommer det fram at 77 prosent av verdens menn jobber, mens bare 50 prosent av kvinnene har arbeid.

Kvinner utgjør dessuten to tredeler av verdens analfabeter, et tall som ikke har endret seg de siste to tiårene.

Personvernpolicy