Jerusalems klagemur til FN

Taket ved muslimenes al-Aqsa-moské i Jerusalem.
Taket ved muslimenes al-Aqsa-moské i Jerusalem. Foto: Amir Cohen / Reuters

Israel er mektig irritert etter at en gruppe arabiske land har lagt fram et forslag for FN om å anse jødenes hellige Klagemur i Jerusalem som en integrert del av muslimenes al-Aqsa-moské.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muren ligger i det sørøstre hjørnet av Jerusalems gamleby, ved plassen som er kjent som både Tempelhøyden og Haram al-Sharif (den edle helligdommen) og som er både jødenes og muslimenes helligste sted.

Plassen har flere ganger vært åsted for uroligheter mellom israelere og palestinere. Senest i september i år startet sammenstøtene som har ført til ny uro som har pågått siden. Det fikk Israel til å skjerpe sikkerheten rundt muren, til høylytte palestinske protester.

Les også: Fem drept på «vredens dag» i Israel

En jøde i bønn ved Klagemuren i Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun / Reuters
En jøde i bønn ved Klagemuren i Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Fordømmer

En rekke arabiske land, blant dem Tunisia, Egypt, Kuwait, Marokko og Algerie fordømmer Israel for å stenge troende palestinere ute fra plassen og moskeen, særlig under høytiden id.

I et resolusjonsutkast til FNs kulturorgan UNESCO foreslår landene at både muren og plassen må anses som en «integrert del» av al-Aqsa-moskeen.

UNESCO skal behandle resolusjonen onsdag eller torsdag.

Israel fordømmer på sin side forslagsstillerne for forsøk på å fordreie historien.

– Tempelhøyden og Klagemuren tilhører kjernen av den jødiske historien. Dette er et uomtvistelig historisk faktum, sier viseutenriksminister Tzipi Hotovely.

Les også: Israel pågrep Hamas-leder på Vestbredden

Status quo

USAs utenriksminister John Kerry påpekte mandag at israelske og palestinske ledere må avklare statusen til området. Netanyahu var ikke sen med å svare:

– Israel har ikke og kommer ikke til å endre status quo. Det er en stor løgn, sa Netanyahu i en tale til jødiske ledere under et møte i Jerusalem tirsdag.

Status quo refererer til den rådende ordningen der en islamsk stiftelse administrerer al-Aqsa, mens jøder får lov til å besøke, men ikke be på plassen, kun ved Klagemuren.

Personvernpolicy