– Flyangrep mot IS-mål i Libya

Mange væpnede grupper kjemper om tilgang til Libyas ressurser. Situasjonen er ikke enklere av at landet har to regjeringer, derav en som er anerkjent internasjonalt.
Mange væpnede grupper kjemper om tilgang til Libyas ressurser. Situasjonen er ikke enklere av at landet har to regjeringer, derav en som er anerkjent internasjonalt. Foto: Esam Omran Al-fetori / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fly kontrollert av Libyas internasjonalt anerkjente regjering skal ha angrepet og bombardert mål som tilhører opprørere med tilknytning til Den islamske staten (IS), fire år etter at Muammar Gaddafi ble styrtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det foreligger ingen umiddelbare meldinger om drepte eller skadde, ei heller om ødeleggelser, som følge av angrepene som ble utført i byen Sirte mandag. Meldingene er basert på opplysninger fra et øyenvitne i Sirte. Myndighetene har ikke kommentert saken ennå.

Ekstremistgruppen IS har utpekt Sirte til sitt hovedkvarter i Libya. Sirte var også landets mangeårige leder Muammar Gaddafis hjemby.

Meldingen om flyangrep mot IS-mål kommer nøyaktig på dagen fire år etter at Gaddafi ble pågrepet og drept.

Les også: IS angripes på tre fronter i Irak

Kaos

Landet er preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Gaddafi i 2011.

Libya har nå to regjeringer, der den ene er anerkjent internasjonalt. Islamske militante har begynt å vinne terreng i kaoset som har oppstått som følge av rivalisering mellom de to regjeringene. Libya er et land sammensatt av mange stammer, og i tillegg til de to regjeringene og deres støttespillere, samt IS-tilknyttede opprørere, er det mange væpnede grupper som alle kjemper for å skaffe seg kontroll over de enorme olje- og gassressursene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Offensiver mot IS i emning på flere fronter

Gaddafi

Gaddafis fall har ikke bidratt til å gi landets innbyggere noen bedre framtid, konstaterer Midtøsten-analytiker Michael Nayebi-Oskoui ved det amerikanske analyseselskapet Stratfor, en institusjon som spesialiserer seg på global etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gaddafi valgte å bygge opp en stat rundt sin egen person. Han brukte militærmakt, finansiert med oljepenger, til å knuse all motstand mot seg selv, i stedet for å bygge statsinstitusjoner som kunne overleve etter ham, sier Nayebi-Oskoui.

– Det kommer til å ta flere år, kanskje flere tiår, før Libya kan skape sin egen nasjonale identitet, tror analytikeren.

Han sier at fraværet av statlige institusjoner dermed også har bidratt til å sende landet ut i kaos etter Gaddafis fall.

– Gaddafi satte stammer, regioner og etniske grupper opp mot hverandre i mange tiår. Det er grunnen til at libyerne og det internasjonale samfunnet strever med å skape en nasjonal identitet etter Gaddafi, sier analytikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt er korrupt

Konsekvensene av Gaddafis styresett vil preget det libyske samfunn i lang tid, konstaterer Nayebi-Oskoui.

En offentlig tjenestemann i den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli konstaterer også at det vil ta tid.

– Gaddafi kommer fortsatt til å skape overskrifter, fordi det vil ta lang tid å kvitte seg med restene av regimet han kokte sammen. Alt han etterlot seg er korrupt: Politikken, økonomien, samfunnet, til og med sporten. Vi må forandre på alt, fra A til Å, alle lover, alle regler og instrukser, sier han.

Den anonyme offentlige tjenestemannen håper imidlertid at det ikke er behov for 40 nye år for å rette opp de foregående 40 årene med vanstyre. (©NTB)