«Farmen-Mads» konkurs og svindeltiltalt

For tredje gang er en deltager i reality-programmet Farmen i klammeri med politiet. Denne gangen er det Mads Fosdal som her er avbildet sammen med programleder Gaute Grøtta Grav (th).
For tredje gang er en deltager i reality-programmet Farmen i klammeri med politiet. Denne gangen er det Mads Fosdal som her er avbildet sammen med programleder Gaute Grøtta Grav (th). Foto: TV2
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke ble «Farmen-Mads» slått konkurs, og i november må han møte i retten tiltalt for bedrageri. – Han erkjenner ikke straffeskyld, sier hans advokat Niels-Christian Schelver Petersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV2-programmet «Farmen» ser ut til å tiltrekke seg deltagere anklaget og etterforsket for svindel.

I år er det snakk om Mads Fosdal (28) som på tv-kanalens hjemmesider presenteres som «aksjeforvalter», mens han egentlig bare har solgt bildeler.

I forrige uke ble han slått konkurs ved Oslo byfogdembede, og endog anmeldt av bobestyrer. I tillegg er Fosdal meldt inn til både Skatt øst og Oslo kemnerkontor som vil vurdere ytterligere anmeldelser.

Men problemene stanser ikke her for «Farmen-Mads» som TV2 også har offentliggjort skatteopplysningene på (null i inntekt og formue).

28-åringen skal også møte i Nedre Romerike tingrett i slutten av november, tiltalt for brudd på straffelovens bedrageribestemmelser.

– Fosdal har forklart seg til politiet om den tiltalen som foreligger og vil forklare seg detaljert i retten om dette når saken kommer opp i november. Han erkjenner ikke straffeskyld for bedrageri, skriver hans advokat Niels-Christian Schelver Petersen i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fosdal vil stå tiltalt for å ha «kjøpt» fire luksusbiler ved å forfalske sin innbetaling av til sammen 2.379.990 kroner, samt mindre brudd på trafikkbestemmelsene.

De to siste tilfellene fant endog sted mindre enn en måned etter at påtalemyndigheten hadde den første tiltalebeslutningen klar, 16. april 2015.

Reaksjon: «Farmen-Mads» skjulte tiltale for TV 2 - kan bli kastet ut av programmet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke første TV2-svindler

Det er ikke første gang TV2 står overfor denne problemstillingen.

Allerede i 2003 var en da 23 år gammel mann med i «Farmen» som var dømt for bedrageri og skulle møte i en ankesak mens programmet fortsatt gikk på tv-skjermen.

Og i 2009 deltok en annen mann som også var dømt for å ha svindlet med import av høyttalere fra Kina.

I bostyrets behandling av Fosdals selskap «Fosdal Capital Management AS» fremkommer det at virksomheten ikke har vært aksjehandel, men hovedsakelig «import av bildeler og videresalg av disse».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet ble registrert i januar 2014. Men etter å ha opparbeidet seg en gjeld på mer enn 300.000 kroner og ikke hatt noen registrert inntekt, ble det erklært insolvent allerede høsten samme år.

Det er meldt inn 18 krav til boet, men her er det intet å hente. Største kreditor har et krav på nesten 100.000 kroner.

Fosdals advokat opplyser at han ikke kjenner til denne konkurskjennelsen og derfor ikke kan kommentere den nærmere. Han ønsker heller ikke å uttale seg om hvordan TV2 kunne velge ut Fosdal som høyt profilert deltager i «Farmen».

Førte ikke regnskap

I boberetningen fremkommer det også at «det ikke er ført regnskap» i selskapet.

I tiltalen mot tv-kjendisen som to ganger har kjempet seg ut av en utslagsduell, heter det at han har svindlet til seg følgende biler: «Range Rover Defender» (1. oktober 2014), «Lamorgini Gallardo 2004-modell» (3. oktober 2014), «Porsche 911 Carrera 4» (1. mai 2015) og til slutt nok en «Porsche 911» (20. mai 2015).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For alle disse anskaffelsene skal han ha brukt samme metode. Med epost har han sendt selger falsk dokumentasjon om at avtalt kjøpesum var betalt, mener påtalemyndigheten.

Sakene kobles neppe

Politiadvokat Charlotte V. Benneche opplyser at det på nåværende tidspunkt ikke er besluttet om anmeldelsene etter konkursen vil bli koblet til svindelsaken som allerede er berammet.

– Det er ikke opp til oss, sier hun.

Benneche vil heller ikke si noe om eventuelle problemer som kan oppstå ved at den tiltalte kan være opptatt med fortsatt pågående innspilling av «Farmen» når saken skal opp.

– Det må retten ta stilling til. Det er ikke mitt bord, så det problemet må eventuelt domstolen ta stilling til, sier politiadvokat Benneche.

Forsvarsadvokat Petersen ønsker heller ikke kommentere hva som eventuelt vil skje med hans klients deltagelse i tv-programmet hvis det skulle skje samtidig som saken kommer opp i Nedre Romerike tingrett.